
De FNLI wil vooralsnog geen convenant sluiten met de Consumentenbond en de overheid voor de reductie van zout. De Consumentenbond pleitte donderdag voor zo'n convenant tijdens het symposium Opzouten.
Den Ouden - directeur van de FLNI - zei dat zoutreductie complexer is dan het lijkt. 'Het is heel gemakkelijk om te zeggen wat anderen moeten doen.' Hij ging hiermee in op het streven van de Consumentenbond naar een reductie van de zoutinname van 40 procent in drie jaar. Dat wil de Consumentbond bereiken door een convenant af te sluiten met de industrie en de overheid.
Prof. Frans Kok vond dat maar kinderachtig. Dat vind ik niet zo aardig. Den Ouden ziet waarschijnlijk het lijk al drijven. Er zit veel zout in ons eten omdat we eerst het vet eruit hebben gehaald. Toen moesten er meer smaakmakers in. Suiker en zout. Suiker moest eruit. En nu ook het zout. In 's hemelsnaam: wat hou je dan over? In ieder geval meer MSG (check even de onbewezen, maar wel mógelijke gezondheidsgevolgen).
Oplossing: het vet er weer in ;-)
En toch. Zowel smaak- als gezondheidstechnisch is het waarschijnlijk de enige serieuze optie. Verzadigd vet, wel te verstaan, want dat verzadigt. Daar ga je dus minder van eten en dan word je minder vet. En je haalt je minder nieuwe, mogelijke problemen op de hals.
O ja, hart- en vaatziekten - dé reden voor de anti-vet gesel - schijnen vooral met stress samen te hangen. Daar heeft bijkans 50% van de bevolking inmiddels last van, zeggen sommige onderzoeken.
Maar ja, het kan allemaal niet in het openbaar gezegd worden. Arme Den Ouden. En lullig van Kok, die toch beter zou moeten weten.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zou het net zo makkelijk zijn? Natuurlijk, maar het is niettemin reeel. Hoe lang wil je doorgaan ieder probleem met een verder van 'gewoon eten' afliggende oplossing?
Op een zoutloze low fat Hamburger zal de consument meer zout extra nodig hebben, dan op een vettere.
Jouw restaurantervaring betreft waarschijnlijk geen Al Capone pizza's en low fat chips, maar 'echter' eten. Je wilt niet weten hoeveel vet erin zit ;-)
"Het is heel gemakkelijk om te zeggen wat anderen moeten doen."
Dat is ook een gemakkelijke opmerking. Als de Consumentenbond, de vereniging van de afnemers, vraagt aan de producent om minder zout, dan heeft de producent te luisteren en te antwoorden. Het is niet anders als een klant die bij de slager om varkensgehakt vraagt. Zegt de slager dan bovenstaande, dan is hij een klant kwijt.
Er zijn genoeg producten zonder (toegevoegd) zout, die toch lekker zijn. En dan kun je het ook nog meer aan de mensen zelf overlaten. Hamburgers van Unox, een FINLI-product, zouden best zout geleverd kunnen worden. Men zette dan op de verpakking: "naar smaak E621, zout of suiker toevoegen." Ik heb ook de afgelopen jaren nooit of nauwelijks het zoutvaatje in een restaurant hoeven gebruiken.