image EVMI.nl meldde van de week:
De FNLI wil vooralsnog geen convenant sluiten met de Consumentenbond en de overheid voor de reductie van zout. De Consumentenbond pleitte donderdag voor zo'n convenant tijdens het symposium Opzouten.
Den Ouden - directeur van de FLNI - zei dat zoutreductie complexer is dan het lijkt. 'Het is heel gemakkelijk om te zeggen wat anderen moeten doen.' Hij ging hiermee in op het streven van de Consumentenbond naar een reductie van de zoutinname van 40 procent in drie jaar. Dat wil de Consumentbond bereiken door een convenant af te sluiten met de industrie en de overheid.


Prof. Frans Kok vond dat maar kinderachtig. Dat vind ik niet zo aardig. Den Ouden ziet waarschijnlijk het lijk al drijven. Er zit veel zout in ons eten omdat we eerst het vet eruit hebben gehaald. Toen moesten er meer smaakmakers in. Suiker en zout. Suiker moest eruit. En nu ook het zout. In 's hemelsnaam: wat hou je dan over? In ieder geval meer MSG (check even de onbewezen, maar wel mógelijke gezondheidsgevolgen).

Oplossing: het vet er weer in ;-)

En toch. Zowel smaak- als gezondheidstechnisch is het waarschijnlijk de enige serieuze optie. Verzadigd vet, wel te verstaan, want dat verzadigt. Daar ga je dus minder van eten en dan word je minder vet. En je haalt je minder nieuwe, mogelijke problemen op de hals.

O ja, hart- en vaatziekten - dé reden voor de anti-vet gesel - schijnen vooral met stress samen te hangen. Daar heeft bijkans 50% van de bevolking inmiddels last van, zeggen sommige onderzoeken.

Maar ja, het kan allemaal niet in het openbaar gezegd worden. Arme Den Ouden. En lullig van Kok, die toch beter zou moeten weten.
Dit artikel afdrukken