Elk proces om eten te verwarmen, verkleint de hoeveelheid voedingstoffen die gevoelig zijn voor hitte. De chemische structuur van een aantal voedingsstoffen raakt beschadigd. Hoe langer je verhit, hoe meer nutriënten afbreken. De details hangen af van de tijd, de temperatuur en de specifieke vitamine.

Hoewel de magnetron nog altijd met wantrouwen wordt bekeken door voedingspuristen, blijkt het apparaat die schade juist te beperken. Op de Huffington Post zegt The Cooking Science Guy Guy Crosby: "Over het algemeen verlies je bij het verhitten in de magnetron minder voedingsstoffen dan bijvoorbeeld tijdens koken of bakken".
Het is een droge manier van verhitten. In water oplosbare vitaminen, zoals vitamine B en C, ‘lekken’ dan niet uit het voedsel. Bovendien is verwarmen in de magnetron een snel proces.

Wat is de beste methode om te verwarmen?
Procestechnoloog Ashim Datta denkt dat er geen beste manier van koken is. Welk product je verhit, welke methode je gebruikt en in welk apparaat je het doet, zijn onderling afhankelijke succesfactoren. Crosby ziet stomen als de beste manier om zoveel mogelijk voedingsstoffen te behouden, zeker voor groenten. Ook voedingsdeskundige Susan Nitzke ziet dit als een goede methode. Zij heeft nog een tip om verlies aan voedingsstoffen te beperken: "Snijd voedsel in grote stukken en kook het snel, direct voor het serveren". Zo verliest het voedsel zo weinig mogelijk voedingsstoffen. Dat is waar het allemaal om moet draaien.

Fotocredits: 'A day in the life of my opa and oma 6', Teunie van Hernen
Dit artikel afdrukken