De inmiddels 73-jarige voormalige Mei-68 studentenleider, linkse cultfiguur en groene Franse politicus Daniel Cohn-Bendit werd afgelopen vrijdag benaderd door de Franse regering. Hij zou een geschikte kandidaat zijn voor de opvolging van de vorige week heel opvallend in een radio-uitzending afgetreden Nicolas Hulot. De voormalige ecologische activist Hulot brachtt de Franse regering in verlegenheid en liet de tanende populariteit nog verder dalen.

Gistermiddag werd bekend dat Cohn-Bendit bedankt voor de eer. Het ministerschap is 'zijn ding niet', zei hij na een gesprek met president Macron, terwijl het idee hem niettemin best beviel om wat meer 'linksigheid' in de regering te kunnen brengen. Beide heren karakteriseerden het idee na afloop als een 'verkeerd goed idee': in beginsel goed, maar slecht uitvoerbaar. Hulot zei bij zijn afscheid dat hij wellicht ongeschikt was geweest voor het ministerschap.

Macron zou Cohn-Bendit wel verzocht hebben een belangrijke rol te nemen voor zijn partij bij de komende verkiezingen voor het Europese Parlement. Cohn-Bendit overweegt, schrijft Le Figaro, nu zelfs het lijsttrekkerschap, terwijl hij eerder gezegd had geen plek in het parlement meer te ambiëren.

Cohn-Bendit nam in april 2014 afscheid van de Groene fractie in het Europese Parlement waarvoor hij 20 jaar als prominent lid was opgetreden. Bij de jongste presidentsverkiezingen in Frankrijk steunde hij Macron. Via Cohn-Bendit hoopt Macron linkse en groene stemmers aan zich te kunnen blijven binden.
FranceTVinfo - "C'est une fausse bonne idée" : Daniel Cohn-Bendit annonce qu'il ne remplacera pas Nicolas Hulot
Reageer
  • Deel
Druk af