Salad Sultan – Cressen die je kunt dragen én laten groeien
Dit jaar presenteerde Hamama de Salad Sultan op de Food Hackathon in San Francisco. Met behulp van een gepatenteerde techniek lukte het Hamama om cressen - heel jonge groenten - in de vorm van armbanden, kettingen, of andere accessoires te laten groeien. Je doopt de groeikit 1 keer in water en besproeit die vervolgens dagelijks met een plantenspuit totdat de cress volgroeid is. Binnen een paar weken kun je zelf verbouwde sieraden dragen.
De Salad Sultan is nog niet te koop maar komt binnenkort op de markt in Californië.
Farmbot – geautomatiseerd tuinieren
Farmbot maakt tuinieren makkelijk. De robot is ontworpen om alle handelingen die je bij tuinieren tegenkomt van je over te nemen. Het ding plant zaadjes, geeft ze water, en doodt zelfs onkruid. De software is open-source en gratis te downloaden dus iedereen kan zijn eigen Farmbot bouwen. Er zijn ook ‘do-it-yourself’ kits beschikbaar. Ook kant-en-klare Farmbots kun je al bestellen.
Juicero – Sapmachine voor koud-geperst sap
Dankzij deze machine maak je voortaan zelf sap. Bij de machine hoort een abonnement op sappakken. In deze pakken zit enkel fijngehakte biologisch groente en fruit. Stop een pak in je Juicero en je krijgt er een koud sapje voor terug. Ook belooft het bedrijf dat je ‘zero cleaning’ hoeft te doen. Traditionele juicers staan bekend als vervelende apparaten die heel veel tijd vergen om schoon te krijgen.
Ze kosten $5 tot $8 en zijn goed voor 1 glas sap. Daar moet een mooie marge in zittenHet apparaat is te koop voor ‘slechts’ $699 (exclusief BTW) in California, Arizona en Nevada; verkoop in de gehele VS staat in de planning. Bij het apparaat moet je nog wel de sappakken kopen. Ze kosten $5 tot $8 en zijn goed voor 1 glas sap. Daar moet een mooie marge in zitten.
In bovenstaand filmpje beschrijft Juicero de voordelen van hun ‘nieuwe’ manier van sap maken.
Nomiku – Sous Vide met Wi-Fi
Sous Vide is een garingsmethode die vooral gebruikt wordt in luxe restaurants. Normaal gesproken heb je er vacuümzakjes bij nodig en een circulatiepomp. Nomiku maakt het makkelijker door de bereiding te automatiseren. Het apparaat van Nomiku komt met voorgeprogrammeerde recepten, maar je kunt ook extra recepten downloaden van internet of je eigen recepten toevoegen. Via de app Tender kun je de recepten vervolgens naar je Nomiku sturen, die je maaltijd vervolgens precies bereidt volgens het recept.
De Nomiku is te koop voor $249,99 in de kleuren zwart en wit.
Habit – Maaltijdbezorging op basis van je DNA
Foodlog schreef al eerder over maaltijdbox Habit, en ook Foodbeast vindt het een interessante innovatie. Een korte herhaling: op basis van wat bloed- en genetische testen bepaalt het team van Habit wat voor jou de optimale voeding is, en krijg je je persoonlijke voedingsplan als maaltijdbox thuisbezorgd.
Habit is alleen nog in de ‘Bay Area’ in de VS te pre-orderen en zal daar begin 2017 voor een breder publiek uitkomen.
Het werkt eenvoudig. Tijdens het winkelen scan je de producten die je koopt. De app beveelt je vervolgens betere alternatieven aanNima – glutentester
Ook de Nima kwam al eens op Foodlog aan de orde. Nima is een klein apparaatje dat binnen 3 minuten bepaalt of je eten gluten bevat. Het werkt heel eenvoudig. Je stopt wat eten in een (wegwerp-)capsule. Die capsule stop je in je Nima en het ding voert de test uit. Het apparaatje vertelt je dan of je eten gluten bevat. Je kunt de resultaten delen via de Nima-app en zo meehelpen aan de opbouw van een kennisnetwerk over al dan niet glutenvrije producten.
De starterskit, inclusief 3 capsules, kost $279. Capsules kosten $6,08 per stuk. Wie zich abonneert om maandelijks capsules te krijgen, betaalt $3,99 per stuk.
Shopwell – personaliseer je boodschappen voor je gezondheid
De gratis app Shopwell helpt je voedingsvoorkeuren om te zetten in koopaanbevelingen in de omgeving waar je je boodschappen doet. Wie bijvoorbeeld weinig vet, glutenvrij en een sportersdieet volgt, krijgt tijdens het boodschappen doen aanbevelingen voor producten die de app scoort tussen de 0 en de 100. Het werkt eenvoudig. Tijdens het winkelen scan je de producten die je koopt. De app beveelt je vervolgens betere alternatieven aan.
Welke van deze gadgets zijn leuk voor mensen met te veel geld en welke gaan het serieus halen?
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Opvallende onzin van luitjes die zich mateloos moeten vervelen.
-De salad sultan: is dat wel hygiënisch? Want we moeten toch oppassen voor allerlei bacteriën?
-De farmbot: Waarom tuiniert iemand nou? Omdat ze het leuk vinden of omdat het moet? Als het moet moet je gewoon niet gaan tuinieren
-Juicero: Sapmachine lastig schoon te maken? 99% heeft toch een afasmachine waar al die zooi(onderdelen) gewoon in mag?
-Nomiku(voorgeprogrammeerde recepten): ipv pakjes en zakjes met receptuur op de achterkant gaan we hiernaartoe? Hoeven we nog steeds nets zelf te doen behalve de ingrediënten tekopen? Van lui en makkelijk naar lui en makkelijk........
-Habit: je zal maar veel groente en fruit willen eten en doe je eens zo'n test, krijg je dozen vol chips, koekjes enz. Wat een fout zou dat zijn zeg
-Nima: handig als je kant en klaar koopt, maar de mensen die echt niet tegen gluten kunnen weten heus wel waar ze op moeten letten en koken zoveel mogelijk, zo niet 100% vers, zodat ze zeker weten dat er geen gluten in zitten
-Shopwell: dat is voor mensen die het zelf gewoon niet weten of willen weten, die willen gemak. Ik doe het zelf wel.
Nou, zoals je kan zien, geen avn deze apparaten is iets voor mij en een sapmachine heb ik niet eens, ik eet mijn fruit zo wel en drink gewoon water en thee
Zo'n glutentester is voor coeliaken een uitkomst omdat zelfs de aanduiding 'glutenvrij' niet altijd betrouwbaar is. Maar dat moet natuurlijk veel goedkoper kunnen.