Jawel, je kon er natuurlijk op wachten: ook ondernemers kijken op een andere manier naar het nieuws. Delifrance, onze niet onbekende broodjesleverancier, is zo'n bedrijf.
Délifrance lanceert een nieuw concept onder de naam ‘Délivital’ Met Délivital speelt het bedrijf in op de steeds populairder wordende trend “Well-Being”, een marktsegment waarbij aan producten bepaalde toevoegingen zijn gedaan die bijdragen aan een gezonde voeding en daarmee aan een gezonde levensstijl. Het Délivital Omega 3 broodje is rijk aan Omega 3 vetzuren én vezels. Omega 3's zijn onverzadigde vetzuren die ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar die we wel broodnodig hebben! Omega 3 komt vooral voor in zaden, zoals lijnzaad én in vette vissoorten, zoals zalm. Dit broodje bevat bovendien meer dan 10% vezels. Aanbevolen wordt om minstens 25g vezels te nuttigen per dag. Wanneer men 100g van dit Omega 3 brood consumeert (= 1 broodje) krijgt men 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.
Het Délivital Vitalité broodje bevat vitamines B1 & B9, mineralen (magnesium & ijzer) en vezels. Vitamine B1 draagt bij aan een goede stofwisseling en Vitamine B9 (foliumzuur) speelt een rol in de celdeling en bevordert de samenstelling van bepaalde aminozuren in het lichaam. IJzer en Magnesium zijn 2 essentiële mineralen welke het menselijk lichaam nodig heeft. IJzer is noodzakelijk voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en bevordert de doorvoer van zuurstof naar het weefsel. Magnesium speelt een belangrijke rol in het zenuwstelsel.
Ook al overweegt de Nederlandse overheid, net als de Engelse, de Ierse en Australische dit soort 'pimperij' wettelijk te verplichten, ik denk dat Nederlanders er niet van houden om dit opgelegd te krijgen. We willen keuze. Wellicht biedt dit een mogelijkheid. Ik ben benieuwd of de consument dit oppakt, maar denk eerlijk gezegd dat die niet zo bezig is met al deze voedingsdétails.
Moeten we dit trouwens willen? Wat vinden jullie?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Jo, hoe kom je daarbij dat omega 3 verdwijnt bij verhitting? Overigens wordt alfalinoleenzuur matig omgezet in EPA en DHA, ook onder 100°C en daarom is alfalinoleenzuur alleen onvoldoende en moet je ook EPA/DHA (o.a. in vette vis) binnen krijgen
Tot voorheen dacht ik ook dat het kon omega-3 brood of gebakjes maken, maar helaas!! Heden ben ik ervan overtuigd dat het een utopie is te denken dat alfalinoleenzuur nog goed is in gekookt of gebakken voeding. Als je de gezonde olie alfalinoleenzuur opwarmt tot 100°C dan is dit vetzuur al lang geoxideerd en is het eerder schadelijk dan gezond. Alleen in rauwe voeding en misschien in gefermenteerd voedsel zal het alfalinoleenzuur en het linolzuur in zijn gezonde vorm aanwezig zijn. Tijdens het bakken of koken zullen niet alleen de essetiële vetzuren omvormen maar zal ook het aminezuur lysine denatureren en niet meer geschikt zijn om enzymen en eiwitten te vormen in ons verteringssysteem. Daarom brood is geen goede vorm van voeding maar in onze kultuur dat zo geëvalueerd. Het is geraadzaam om een nieuwe kultuur op te starten waarbij graan niet verhit wordt alvorens het opgegeten wordt.
Ik zag het inmiddels ook ja. Dan wordt het een keer Utrecht. In ieder geval allemaal lekker desembrood en Dimitri Roels is dus inderdaad toch de eigenaar. Nou ja het is ook al laat natuurlijk.
Ben bang dat je naar Schiedam moet of naar een van de winkels: zie http://www.vlaamschbroodhuys.nl/
Ik heb zelf een moederdeeg gemaakt en dat gaat al ruim twee jaar mee inmiddels. Het artikeltje over Crust & Crumbs had ik gelezen in het magazine van De Kleine Aarde. Uit dat artikel had ik opgemaakt dat die Roel het zelf bakte maar nu ie ik op de website inderdaad dat het van het Vlaamsch Broodhuys komt. Dan kan ik misschien beter een keer richting België rijden? Dat is voor ons natuurlijk veel dichter bij.