Maar hij ging nog verder en pleitte voor 'paternalisme'. De kop van het artikel was 'De onderklasse heeft niet teveel baat bij keuzevrijheid'. Met andere woorden, Dijsselbloem vindt de burger een dombo. Waarschijnlijk ook een eetdombo.
Da's gevaarlijk. Zeker nu het Voedingscentrum en Paul Rosenmöller alle bevoogdingsbudgetten krijgen toegeschoven.
Daar krijg ik angstvisioenen van.
Van ondeskundige - op zich geen schande op zo'n ingewikkeld vlak als eten - politici die slimme marketeers volgen.
Over dombo's gesproken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
GroenLinks had het een en ander over eten:
We houden van het goede leven. Biologische melk, appels en vlees zijn niet alleen beter voor
mens en milieu, maar ook lekkerder. Het platteland is belangrijk als recreatiegebied en als
woonomgeving. Zo willen wij bouwen aan een nieuwe relatie tussen stad en platteland.
Kinderen uit de stad kunnen op schoolreis meehelpen op de boerderij, dieren verzorgen en
leren dat lekker en gezond eten niet uit een automaat komt. Onze smaak wordt teveel beïnvloed door de voedingsindustrie die overvloedig vetten en suikers in ons voedsel stopt. In school- en bedrijfskantines, bejaardentehuizen en ziekenhuizen moeten verse en gezonde maaltijden komen. Wij willen een Nederlandse Jamie Oliver. Laten we jaarlijks een Kok van het Goede Leven benoemen die ons vertelt over de lekkere en gezonde keuken, zoals bijvoorbeeld onze topkok Pierre Wind of de biologische kok Andy McDonald.
Pjotr, wat bedoel je precies? Vind je dat ik 'hineininterpretier' door Dijsselbloem's standpunt naar eten uit te breiden of heb je het over de comments?
Ik breid zijn standpunt inderdaad zonder meer uit naar alle terreinen. Zo bedoelt Dijsselbloem het ook: er moet meer bevoogd worden. Daar heb ik zowel specifiek (eten) als algemeen helemaal niks mee.
Nee helaas, Pjotr. En dat komt omdat het niet 'leeft' in de media en onder 'de bevolking', en de politici komen nagenoeg allemaal uit de broodje-kaas-glaasje-karnemelk-lunchcultuur. Van mij mag er morgen een referendum komen over of we in Nederland voor of tegen goed en lekker eten zijn, dat op een verantwoorde manier wordt gekweekt. Wedden dat iedereen voor stemt? En dan kan er ook wat mee gedaan worden.
Ongelofelijk dit. Over vooroordelen gesproken. Men heeft niet op deze regering gestemd om voedselitems. Dat wordt hier ter plekke verzonnen.
Kan iemand mij een partij- dan wel verkiezingsprogramma noemen waar over voeding werd gerept (behalve dan dat van de PvdD dat niet meeregeert)? En wat zodanig in de publiciteit werd gebracht dat mensen er bewust op konden stemmen?
"... 'Wij', 'het volk', 'de burgers', wij laten toch altijd al dingen aan anderen over als die ander daar meer verstand van heeft? ..."
Vroeger was dat inderdaad ook in de politiek zo. We hebben een representatieve democratie en dus stemden we op mensen waarvan we dachten dat die ons in bepaalde opzichten goed zouden kunnen vertegenwoordigen.
Tegenwoordig gaat dat anders. We stemmen op 'het kontje', of op de stoere taal. Een paar jaar geleden stemden 'we' zelfs met anderhalf miljoen tegelijk op iemand die niet meer tot de levenden behoorde. Misschien heel legitiem als uiting van maatschappelijke onvrede, of wat dan ook. Maar of we er dan echt bij stil staan wat we eigenlijk concreet van de politiek verwachten, qua "ergens meer verstand van hebben"?