Dat zegt EenVandaag. De NVWA zou rundvlees met paarden-DNA blokkeren.

In een zojuist uitgebracht persbericht schrijven de onderzoeksjournalisten van het programma:

Er is wederom een vleesschandaal in Nederland. Bij slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard is paardenvlees gevonden in partijen rundvlees. Het bedrijf leverde vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft partijen vlees van het bedrijf preventief geblokkeerd en doet op dit moment onderzoek. Dat meldt Radio EenVandaag op Radio 1. Een uitgebreide reportage is vanavond te zien in de televisieuitzending van EenVandaag.
Tijdens een strafrechtelijk onderzoek van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de NVWA is paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis. Uit het onderzoek van de IOD blijkt ook dat de administratie van het bedrijf niet in orde is. Uit de gegevens van het bedrijf valt vooralsnog niet na te gaan in welke partijen rundvlees paardenvlees is verwerkt en waar het (paarden)vlees precies ligt opgeslagen.
Bij diverse koelhuizen in Nederland zijn partijen vlees geblokkeerd. Het zou in totaal gaan om enkele tonnen. 'Van Hattem Vlees' moet eerst aantonen wat de inhoud en de herkomst van de partijen vlees is. Tot op heden kan het bedrijf dat niet volgens de NVWA.
Het slachthuis moet de tracering van producten direct op orde brengen, laat de toezichthouder weten. Als dit niet snel genoeg gebeurt wordt de erkenning van het slachthuis geschorst en mag het bedrijf geen dieren meer slachten. Het slachthuis staat ondertussen onder verscherpt toezicht van de NVWA. Dit betekent dat er tijdens de slacht continu een dierenarts en een inspecteur van de NVWA aanwezig zijn en dat er alleen dieren aangevoerd mogen worden in aanwezigheid van de NVWA. De NVWA houdt ook toezicht op de afvoer van partijen vlees van het slachthuis.
Paardenvlees kan gevaarlijk zijn voor menselijke consumptie als de paarden het medicijn Fenylbutazon hebben gekregen. Bij veel paarden die illegaal zijn geslacht en verwerkt zijn sporen van dit medicijn aangetroffen. Bij de vorige grote vleesfraudezaak, die van Willy Selten in Oss, werd paardenvlees in rundvlees gevonden en werd dit medicijn ook aangetroffen in het vlees. De NVWA riep toen 50 miljoen kilo vlees terug en arresteerde eigenaar Willy Selten. Wanneer de rechtszaak tegen de Brabantse ondernemer dient is nog niet bekend.
Directeur Bennie Van Hattem van 'Van Hattem Vlees' wil niet ingaan op vragen van EenVandaag. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan EenVandaag weten dat men zich niet herkent in de beschuldigingen van de NVWA.
Dit artikel afdrukken