Maandagavond verwierp het Britse Lagerhuis opnieuw alle alternatieven voor de brexitdeal van premier Theresa May.

De Speaker van het Lagerhuis, John Bercow, had van te voren bepaald dat het parlement over 4 moties mocht stemmen. Vier van de acht moties die afgelopen woensdag in stemming werden gebracht, haalden geen van alle een meerderheid.

Het scheelde uiteindelijk maar 3 stemmen, of Groot-Brittannië was in de Europese douane-unie gebleven. Van de parlementsleden stemden 273 voor die optie; 276 Lagerhuisleden verwierpen die softe vorm van brexit. In een douane-unie en de interne markt blijven werd met 282 stemmen tegen en 261 stemmen afgewezen. De opties om een tweede referendum te organiseren (280 om 292) en afstel van de brexit (191 om 292) haalden het evenmin.

Uiterlijk op 12 april moet Groot-Brittannië de EU laten weten welke 'richting voorwaarts' het land wil. Komt er geen duidelijk plan, dan is een 'economisch desastreuze' no deal-brexit per 12 april alsnog een feit, schrijft De Tijd.

Premier May houdt dinsdag 3 april een 'mammoetsessie' met haar kabinet. Waarschijnlijk zal daar het voorstel uit komen om het parlement woensdag voor een vierde keer te laten stemmen over haar brexit-akkoord.

Door stug vol te houden dat haar deal de best mogelijke deal is - en het Lagerhuis een no deal-brexit categorisch afgewezen heeft - hoopt ze de langzaam maar zeker afkalvende weerstand tegen die deal uiteindelijk te breken. Ondertussen is de chaos in de Britse politiek ongekend groot.

Update, 2 april 22:30 uur: Vandaag sprak de regering May 7 uur lang op Downing Street over de volgende stap. May gaat in overleg met oppositieleider Jeremy Corbyn in een poging om een voorstel voor uitstel uit te werken dat de EU ervan kan overtuigen dat het Britse parlement uiteindelijk zal instemmen met de door May en de EU onderhandelde brexit-deal. Op de BBC-site zijn de commentaren van verschillende politieke stromingen op het plan te horen. Haar partijgenoot Boris Johnson reageert vernietigend.
BBC - Brexit: What just happened?
  • Deel
Druk af