Na zijn eerste, zes uur durende gesprek in Bourgtheroulde met 600 burgemeesters, oogstte hij een staande ovatie.

Gisteravond oogstte hij bewondering voor zijn spontane, open en directe manier van antwoorden op de vragen van burgers. Ditmaal duurde het gesprek drie uur.

Macron bleef trouw aan zijn programma van hervormingen. Fransen moeten willen werken en bazen moeten banen willen en kunnen maken. Leven op kosten van de staat kan niet.

In een lange rij antwoorden maakte hij dat scherp en soms grappend duidelijk.

Macron maakte duidelijk dat hij legitimatie zoekt onder het publiek om zijn programma uit te voeren, niet om iedere beslissing aan het volk voor te leggen. Zo werkt een goede democratie niet, legde hij uit. Goede bestuurders moeten het vertrouwen herwinnen om van het volk beslissingen te mogen nemen.

Om dat vertrouwen te krijgen, trekt hij het land in. Niet om te horen wat er moet gebeuren, maar om zorgen aan te horen, te delen en er vervolgens vanuit Parijs iets aan te doen vanuit een mandaat. Niet vanuit eindeloos overleg.

Hij toonde zich blij dat er eindelijk in Frankrijk weer debat en betrokkenheid van het publiek zijn zodat er echt gekozen kan worden. "Geweldig eigenlijk dat er een benzine-opstand uit is gebroken", zei hij lachend onder verwijzing naar de directe aanleiding die de gele hesjes-beweging op gang bracht.

Macron toonde zich op twitter tevreden. Hij dankte de bewoners van Bourg-de-Péage voor het gesprek en maakte duidelijk dat hij ook aan andere gesprekken zal blijven deelnemen. Onderwijl stelt zich de vraag: zal hij voldoende vertrouwen krijgen om weer te kunnen regeren en dus door te gaan met het programma dat nagenoeg compleet werd geblokkeerd door de gele hesjes protesten?
Dit artikel afdrukken