“Niet of nauwelijks bewegen is een grotere risicofactor voor uw gezondheid dan roken, diabetes of een hoge bloeddruk.” Die conclusie trekt De Standaard uit een nieuwe studie die onlangs verscheen op JAMA Network Open / Cardiology.

De onderzoekers uit Cleveland stelden de vraag: wat is het verband tussen de fitheid van hart en longen en een lang leven? De conclusie was duidelijk: dat verband is er. Hoe fitter, hoe groter de kans op een lang leven. Er is zelfs geen bovengrens aan te geven; wie het fitst is, heeft de grootste kans op een lang leven.

Er zijn meer studies die sport, fitness of gewoon alledaags bewegen in verband brengen met gezondheid en een langer leven. Vaak zijn dat epidemiologische onderzoeken op basis van zelf ingevulde vragenlijsten. De betrouwbaarheid daarvan is betrekkelijk gering. Maar voor dit onderzoek stonden alle deelnemers in een periode tussen 1991 en 2014 op een loopband en werd hun fitheid gemeten.

In totaal werden 122.007 proefpersonen getest en ondervraagd naar hun leefstijl. Ze keken vooral naar factoren die beïnvloedbaar zijn, zoals roken, drinken en overgewicht. En ook lichaamsbeweging. De Standaard citeert een van de onderzoekers, de cardioloog Wael Jaber: "Dokters moeten voorschriften geven voor meer beweging."
De Standaard - ?Niet bewegen nog slechter voor gezondheid dan roken of diabetes?
  • Deel
Druk af