De wetenschap begint te ontdekken dat het zogenaamde microbioom - de beestjes in onze buik - verantwoordelijk is voor vele wezenlijke functies van ons lichaam. Functies die soms met een eenvoudige ingreep van het ene op het andere individu kunnen worden overgebracht, zoals een in 2012 in het VU Medisch Centrum uitgevoerde poeptransplantatie liet zien. Een al maandenlang doodzieke patiënt 'genas' binnen enkele dagen door de poep van een medemens.

'Darmbacteriën cruciaal voor herbivoren'
Ecology letters plaatst een onderzoek van de universiteit van Utah waarin wordt aangetoond dat bosratten door middel van een poeptransplantatie plotseling in staat zijn om voor hun soortgenoten giftige planten te eten. De transplantatie kon gemakkelijk gerealiseerd worden omdat de dieren al uit zichzelf poep eten. Eén van de mogelijke redenen waarom de 'immune' rattensoort het gif verdraagt, zou het eten van poep kunnen zijn van dieren die eveneens de giftige plantensoort verdragen.

De op de ratten van Utah uitgevoerde transplantatie "betekent dat bacteriën in de darmen cruciaal zijn voor herbivoren die zich voeden met giftige planten", zegt een van de onderzoekers op de site van de universiteit van Utah. Het is tevens een aanwijzing voor het belang van onze darmflora voor de omgang van ons lichaam met voedsel.
Dit artikel afdrukken