Weg dus met de stikstofproblemen die Nederland blokkeren. De werkgevers verdienen het geld en dus gaat de regering dat regelen. Zo bedient ze ook de boeren. Onze boerenminister trok een half miljard euro uit om ook hen uit de brand te helpen.
Iedereen die protesteert wordt begrepen en kan rekenen op begrip, hulp en sympathie. Arjen Lubach maakte er gisteravond dolle pret van.
Terug naar de werkelijkheid. Inmiddels is de VVD zover dat maximaal 100 rijden bespreekbaar is. Dat spaart stikstofuitstoot en moet kunnen als het bouwen en geld verdienen mogelijk blijft maken.
Kennelijk moeten we kiezen. Het is het een of het ander en niet meer - zoals in het oude poldermodel - het een én het ander.
Er moet flink wat stikstofvervuiling worden teruggedrongen. Zo'n 30%, misschien nog wel meer. Omdat de boeren officieel goed zijn voor ongeveer 50% van de uitstoot in Nederland, moeten zij flink inleveren. Een bonte stoet concurrerende boerenorganisaties heeft inmiddels Aalt Dijkhuizen, de oud-voorzitter van Wageningen UR, in stelling gebracht om uit te leggen dat boeren niet hoeven te krimpen. Ze hebben alleen een beetje tijd en wat meer techniek nodig, dan komt het allemaal goed. Dijkhuizen is de man van het Nederlandse boerengroeiwonder uit de 'jaren '70 en '80 van de vorige eeuw en gelooft dat het oude recept ook in de 21e eeuw nog werkt.
In werkelijkheid kost het bergen niet meer terug te verdienen geld. Meer techniek om de vervuiling van landbouw in een te klein land op te lossen, jaagt de kostprijs van Nederlandse boeren de lucht in. Het is geen haalbaar economisch model.
Daarom zal de zielige werkgeversvoorzitter uiteindelijk winnen van de nieuwbakken boerenbaas van de oude stempel. Het is kiezen tussen wat vervuilt en niets opbrengt en wat vervuilt en wel geld verdient. Hoewel premier Rutte (VVD) niet van visie houdt, gaf hij er toch blijk van in de woorden die hij liet vallen in een bijzinnetje: 'we moeten oplossingen vinden in schaarste'. Hij neemt vanaf deze week duidelijk de leiding over het stikstofdossier, het moeilijkste uit zijn loopbaan als chef van Nederland.
Luister goed naar uw premier. Een beetje vervuilen mag, maar je moet het wel waard zijn. Dat is de toekomst van ons volgebouwde Nederland met een paar streepjes natuur die zo'n last hebben van al die stikstof van stad en boerenland.
We zitten met elkaar met een gigantisch probleem dat op korte termijn nog groter wordt als we niets doen.
— VVD (@VVD) November 2, 2019
Voor de banen van bouwvakkers en de huizen die we nodig hebben komen we in actie. Samen moeten we voorkomen dat het fout gaat.
Ja. We zijn dus bezig met oplossingen! pic.twitter.com/2okG0GOlAt
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien moet je als je iets nieuws opstart de grote jongens gewoon niet beleveren begin gewoon klein bij de speciaalzaken de vrije jongens en marktkooplui en bouw het pas uit als ze over de brug willen komen.
#12 Benieuwd naar de Neue Kombinationen, we zullen het dan wel horen op termijn. Enigste zorg die ik heb, zit er een verdien model voor de boer in, jij zult uiteraard zeggen, ja, ik blijf sceptisch (pessimistisch) hierover. Kracht van die paar grote inkopers, wereldwijd, is enorm, nieuwe initiatieven zullen wat zeer bijzonders moeten hebben. En zoals al vaker aangegeven, wil de consument dat, Nederland mmm, zeer de vraag, die wil altijd maar 1 ding, goedkoop.
Zolang de retail geen marge inlevert en op vers vaak alleen nog maar verhoogt, moeilijke opgave.
Frank, ik zei het al: boeren kunnen het niet (alleen), maar ze kunnen wel iets in Neue Kombinationen vanuit nieuwe perspectieven (en nee, ik ga ze hier niet weggeven; het is geld waard) maar op basis van competenties die in het cluster aanwezig zijn.
En dat is heel wat anders dan al die 'koplopers' waar het heil van verwacht wordt. Een handjevol en veel afvallers, meer levert dat niet op.
#7 Dick, 1 en 2 heb je best gelijk in, zie je mij ook niet anders beweren volgens mij, alleen dat nieuwe business model dat je dan ff moet gaan doen, nou vertel maar hoe.
Iedereen met nieuwe plannen en modellen die de laatste jaren zijn uitgerold worstelt nog of is misschien zelfs al technisch failliet.
De markt omvormen met onze Hollandse Koopmans geest is niet zo eenvoudig, die paar consumenten die iets meer willen betalen zet amper zoden aan de dijk.
Als er geen import beperkingen komen die voor een stuk de ongelijkheid in teelt of houderij opheffen is t onbegonnen werk en ploeteren wij voort.
Ik kom in heel veel landen en zie de markten overal en probeer ook overal een analyse te maken welke hefbomen er zijn die de markten beïnvloeden. Is best interessant overigens, maar wat ik daar in elk geval van geleerd heb is dat een regionale aanpak in NL al veel te klein is en alleen iets is voor een enkeling die aan verbreding doet die dan op een super locatie zit voor een winkel aan huis of zo.
Gedeelte vd grotere ondernemers gebruikt extra verkoop punten zoals met automaten vaak alleen maar voor een stukje positieve uitstraling, niet eens voor t geld.
Ander probleem blijft natuurlijk, de boeren zijn goed in produceren, maar zijn geen marketeers of verkopers, alleen de hele grote zijn dat vaak wel. Maar die doen eigenlijk t zelfde als de supers, gewoon keihard door met wat het meeste opbrengt maar wel de ogen en oren open voor kansen die voorbij komen waar meer/extra geld mee t verdienen is, zie de biologische eieren, toen er mooie rendementen gemaakt konden gaan worden is de oude bio kliek nagenoeg helemaal verstoten door de grote reguliere jongens, als ze geluk hebben bestaan de kleine nog, maar hebben vaak moeite het hoofd boven water te houden.
En ja, supers willen niet, want ze hoeven niet. Ze schakelen alleen bij externe druk of bij kansen hun MVO plaatje leuk op te poetsen, liefst gecombineerd met extra marge maken.
we consumeren wat we niet mogen produceren
In dit draadje wordt haarfijn geschetst waar de pijn zit in de Nederlandse landbouw, hoe dat komt en waar de oplossingen liggen. In 9 reacties! Hulde, heren.