Dat zegt John van der Ent, de CEO van supermarktorganisatie Spar Holding. Hij heeft het over de Lely Sphere, een melkrobotinnovatie die de ammoniakuitstoot van een melkveebedrijf met 70% weet terug te dringen. Zo'n apparaat kost rond de €150.000.

"Je hebt ongeveer 10.000 melkveehouders, geef elke veehouder twee van die dingen en je reduceert de stikstofuitstoot met 70% voor slechts €3 miljard. Zo simpel is het", zei Van der Ent in aanwezigheid van de Koning der Nederlanden en minister van Landbouw Henk Staghouwer.

"Innoveren, daar zijn we groot mee geworden en dat moeten we blijven doen", zei de supermarktman en melkverkoper. Je zou verwachten dat de Koning en minister meteen op de banken sprongen. Ze reageerden echter zuinig tot niet, melden zowel het Financieele Dagblad als Boerenbusiness.

Van der Ent kreeg bij de opening van de Lely Campus in Maassluis door koning Willem-Alexander applaus van de zaal die gevuld was met vooral vertegenwoordigers uit de agrarische sector en het daaraan gelieerde bedrijfsleven. De €3 miljard die de Lely Sphere belooft scheelt ruim 8 slokken op de €25 miljard die het kabinet nu wil uitgeven om de verlammende stikstofcrisis op te lossen.

CEO André van Troost, CEO van Lely, maakte duidelijlk dat Nederlandse boeren "niet moeten reduceren, maar innoveren". De afname van de veestapel in Nederland leidt tot een stijging van de melkveestapel buiten Nederland, waar de koegezondheid en duurzaamheid niet zo centraal staan als in Nederland, zei hij. "Wij geloven in duurzame melkproductie in Nederland en denken daar de juiste middelen voor te hebben."

'De toekomst, maar te makkelijk'
Henk Staghouwer, de minister van Landbouw, benadrukte ook aan de zaal dat innovatie een belangrijke pijler onder het stikstof- en klimaatbeleid blijft. "Wat ik hier zie, is fantastisch en wat mij betreft ook de toekomst." Later zei hij tegen de verzamelde pers het rekensommetje van Van der Ent 'te makkelijk' te vinden. "De 70% stikstofreductie die Lely claimt, moet eerst nog echt bewezen worden en later ook juridisch houdbaar blijken te zijn. In het verleden hebben we bij stalsystemen gezien dat dit niet altijd het geval is. Daarbij is de €25 miljard in het fonds niet alleen voor stikstofreductie, maar daar zitten ook de doelen in die de landbouw moet halen op het gebied van water en klimaat als CO2-reductie", tekende Boerenbusiness uit de mond van de minister op.
  • Deel
Druk af