Legbatterijen, vastgebonden varkens. Plofkippen, kistkalveren, zonder verdoving biggen castreren. Het is legaal en normaal in Oekraïne, een land waar wij een verdrag mee gaan sluiten. “Het wordt makkelijker om over en weer te handelen en onze economie heeft er baat bij”, roept de hoogste baas van ons land.

Terwijl de Nederlandse boer zich onder druk van de publieke opinie (u dus) suf investeert in dierenwelzijn, het laagst mogelijke antibioticagebruik en het minste vergif, investeren Nederlandse banken €170 miljoen in een ‘Kippenfabriek’ in de Oekraïne die in zijn eentje meer plofkippen kan produceren dan alle Nederlandse agrariërs bij elkaar. En weet u waar dat plofvlees straks in de winkel ligt?

'Eén op drie Nederlandse melkveehouders in grote financiële problemen', stelde van de week een grote bank. Gek hè? Zullen we het over de varkens- en kippenboeren maar even niet hebben?

En nu roept onze regering op om vóór het Oekraïne-referendum te stemmen. Stemt u voor, dan stemt u tegen uw eigen gezondheid, voor dierenleed en tegen voedselveiligheid.

Zeg niet dat u het niet wist. Ook als u niet gaat stemmen, stemt u toe.

Fotocredits: still, Wakker Dier
Dit artikel afdrukken