Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.

Het platform moet een alternatief zijn voor de wildgroei aan voedingshypes, gezondheidsclaims en kookboeken. De Vlaamse overheid wil zo betrouwbare informatie voor iedereen toegankelijk maken. De recepten passen binnen de principes van de omgekeerde voedingsdriehoek, de Vlaamse schijf van vijf. Volgens de Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke, was er na de invoering van de voedingsdriehoek in 2017 vanuit consumenten en professionals veel vraag naar recepten. “Een betrouwbare, onafhankelijke bron ontbrak tot nu toe,” aldus Beke.

Vanuit het Vlaams Parlement klinkt kritiek. “Anno 2020 belastinggeld in een online kookboek van de overheid steken: dat is niet meer te verantwoorden”. De overheid investeert dat geld beter in haar kerntaken. “We moeten als overheid het geld geven aan dingen die er echt toe doen, in plaats van pleziertjes waar er al alternatieven zat voor zijn.” De kwestie ligt gevoelig omdat het Departement welzijn eerder onder vuur kwam te liggen vanwege besparingen, schrijft de Standaard.

Het Voedingscentrum hielp Gezond Leven met de ontwikkeling van de app. De in 2018 geïntroduceerde receptenapp 'Slim Koken' van het Voedingscentrum diende de Vlamingen tot voorbeeld. "In Nederland werd de receptenapp hieraan verbonden al 100.000 keer gedownload", aldus Gezond Leven. Dat succes willen ze in Vlaanderen ook bereiken.
De Tijd - Kookapp van Vlaamse overheid kost half miljoen
  • Deel
Druk af