Kinderen die vanaf de geboorte opgroeien in een groene omgeving hebben op latere leeftijd minder kans op het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Dat zou blijken uit een onderzoek van de universiteit van Aarhus, Denemarken.

Voor het onderzoek gebruikten wetenschappers satellietgegevens om de groene omgeving rond de huizen van ruim een miljoen Deense kinderen in kaart te brengen. Die vergeleken de onderzoekers met het risico op de ontwikkeling van een van de 16 psychische stoornissen die kinderen op latere leeftijd krijgen. Daaruit bleek dat kinderen die tijdens de kinderjaren (tot het 10de levensjaar) omgeven zijn met veel groen 55% minder risico hebben op het ontwikkelen van een psychische stoornis.

De onderzoekers zien de bevindingen als een sterke aanwijzing voor een nauwe relatie tussen opgroeien in een groene omgeving, het leven in een stedelijke omgeving en mentale stoornissen, schrijft Science Daily. De onderzoekers benadrukken het belang van groenere en gezondere steden voor toekomstige generaties.

Kinderen uit rijkere gezinnen hebben vaak meer groen om zich heen. De onderzoekers corrigeerden voor sociaal-economische factoren om uit te sluiten dat hun bevindingen eigenlijk het gevolg zijn van wonen in een mooier huis (vaak met meer groen). Of het onderzoek ook geldt voor, bijvoorbeeld, kinderen in droge gebieden met weinig groen maar veel rust, valt niet te zeggen.
ScienceDaily - Being surrounded by green space in childhood may improve mental health of adults
  • Deel
Druk af