Sándor Schiferli, woordvoerder van Slow Food Nederland, stuurde ons naar aanleiding van de overname een open brief aan Van Doorn.
In een Volkskrantartikel werd gisteren stemmingmakend gewag gemaakt van gillende varkens die in doodsangst naar hun einde lopen. Of die interpretatie juist is laten we graag aan de Volkskrant en Schiferli. We zijn het wel van harte eens met zijn pleidooi voor investeringen in een mooiere dood.
Beste Daan van Doorn,
U als topman van Vion moet heel trots zijn op het artikel over het grootste slachtbedrijf van heel Europa (Volkskrant 23 juni). Terecht, een succesverhaal van een Brabants bedrijf, dat snel is uitgegroeid tot een wereldconcern. Maar wat zegt u daar? Ik lees uw gevleugelde woorden: 'Over tien jaar weet bijna niemand meer hoe je moet koken.' De consument wil graag kant en klaar voedsel, samengevoegd in de fabriek en 'verrijkt' met alle nodige supplementen? Dat brengt mij op het kip en ei verhaal. Volgt u de vraag van de consument of wordt de consument verleid tot gemakszucht? Is het niet zo dat de grote voedselindustrie gebaat is bij een onwetende consument? Als ik het negatief beschouw, denk ik dat wij met z'n allen straks inderdaad niet meer kunnen koken. En dan ga ik u de schuld geven. Maar zover is het gelukkig nog niet. We zien langzamerhand een nieuwe groep consumenten groter worden. Mensen, die van lekker, puur en eerlijk voedsel houden. Kijk maar naar de gedachtegang van Slow Food! De mens moet zelf kunnen beslissen wat hij eet. Dat is een mensenrecht. En het dan zelf bereiden. Koken is helemaal niet moeilijk, we doen dat al eeuwenlang. En het geeft gewoon een heerlijke rustpunt in onze dagelijkse, jachtige wereld. Nog een vraagje: Kunnen jullie als hypermodern bedrijf dat met zoveel kennis uitgegroeid is tot een topbedrijf, diezelfde kennis ook gebruiken om de barre tocht van die doodsbange varkens die gillend de vergassingsinstallatie in worden gedreven, zo klaren dat zij zonder stress onwetend naar hun einde kunnen lopen?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Volgens mij is Daan van Doorn typisch zo'n man die niet kan koken. Dat is niet erg want hoeveel mensen kunnen koken. Mijn vader kan het niet en mijnn moeder liet het ook liever aan een ander over. Dus per definitie koken mensen die koken leuk vinden meestal de maaltijd voor meerdere mensen. Dus wie weet koerst Daan op cijfers zoals 25% van de mensen houdt van koken. En AH en zijn 'vriendjes' zien ons liever ook niet koken want op een samengestelde maaltijd zoals Andijviestamp verdien je nou eenmaal meer dan op een krop andijvie met 1 aardappel. Wishfull thinking van bulkmarketeers. Zelfs in Engeland staat zelf koken en interesse in eten meer in de belangstelling dan ooit. Heb je daar rekening meegehouden Daan toen je Grampian kocht? Want zelfs die melige kalkoenworstjes met 0.2% kalkoen als ontbijt zijn aardig op hun retour
Mooie brief, goed thema.
Volgens mij zit hier ook een kans voor VION. Want meer aandacht is meer waard. Hoe kunnen de slowfood beweging en VION samen op trekken in het weer meer gaan waarderen van puur eten. Want de achteloosheid waarmee producten naar binnen worden geschoven maakt ze ook steeds WAARDElozer.
Voor alle duidelijkheid:
Ik ben geen woordvoerder van Slow Food (meer). Wel voorzitter van Slow Food Ark van de Smaak Commissie Nederland. Deze open brief heb ik trouwens op persoonlijke titel geschreven.