imageMaandag was ik in Maastricht, het was de eerste dag van de European Fine Food Fair die later deze week verder gaat voor consumenten als PUUR. Tweede maal, dit culinaire evenement in het MECC. Het leek iets matter dan de eerste keer, maar er is genoeg te ontdekken.

Begon de middag met een schaaltje alikruiken bij Prins&Dingemans (waar ze me bezwoeren dat de plastic bestekmosselen een groot succes zijn) en eindigde de dag bij Vanilla Venture. Daartussen draaide ik braaf mee op het Slow Foodplein. Ben altijd oprecht verheugd wanneer jonge mensen een bedrijf beginnen met eerlijke producten, zoasl de nog geen jaar oude Tuin van Sint Pieter, waar biologische groenten en kruiden verbouwd worden. (www.tuinvansintpieter.com). Daar ga ik van de zomer een keer kijken en proeven. En dan was daar Vianny's met heerlijke jams, o.a. een heel smakelijke rode peper relish en chutneys, ook net een jaartje bezig (www.viannys.nl). Ik ging natuurlijk ook naar huis met nagelholt, voor de liefhebbers was er prachtig brood en Limburgse kalfspastei. En zeker niet te versmaden: de biologische witte wijnen van domein Aldenborgh in Eys (www.aldenborgh.nl). De standhouders dronken overigens vooral de biologische appelsap van Eyserhalte.

Buiten de Slow Food stand kwam ik meer heerlijkheden tegen zoals de kazen van Michel Van Ticht & Zoon uit het Belgische Berchem, ze zitten daar aan de Fruithoflaan 41, nog geen website. En de (godzijdank MSG en glutenvrije) fonds van More Than Gourmet (www.morethangourmet.com). Zitten verder ook geen chemicaliën in en geen vulstoffen en conserveringsmiddelen. Nu nog een adresje in de buurt voor luie buien of grote partijen is dit geweldig. En als je toch halffabrikaten gebruikt, dan is Fruit Life met zijn rijke schakering aan vruchtenpuree ook niet mis. (www.fruitlife.nl) Ze doen trouwens ook aan vriesvers fruit, mar dat heb ik daar niet gezien. Vlierbessen en rode vossebessen, kan interessant zijn, en wat betreft de vlierbessen misschien minder romantisch maar ook een stuk minder knoeierig.

Ik eindigde de dag op het plein van Vanilla Venture (www.vanillaventure.nl), niet in de hoek van de kaviaar, maar bij de noten en zuidvruchten van De Nootzaak Gotjé (www.denootzaakgotje.nl) en heb heerlijk staan snuiven bij de specerijen van Vanilla Venture zelf. Groene cardemompeulen, sumac, venkelzaad: absoluut high word ik er van.

Lekker helemaal niet op foodmiles gelet, en eigenlijk ook niet zo op fair trade. Me niet bezig gehouden met demonstraties en beroemde koks. Gewoon mijn neus achterna gegaan. Al had ik wel graag gerookte diklipharder uit de waddenzee geproefd, maar op die stand liep het storm (www.goedevissers.nl of www.waddengoud.nl) dus dat wordt een aparte excursie.
Dit artikel afdrukken