De Engelse keuken bestaat niet werd jarenlang geroepen. Onzin natuurlijk, want elk land en elke streek heeft zijn eigen gerechten dus ook Engeland. De gerechten van de Britse Countryside worden misschien niet bestempeld als haute cuisine, maar wie zich beperkt tot het Engelse ontbijt en de high tea doet zichzelf grandioos tekort.

Shepherd’s pie, cumberland sausages, christmas cake en lamskoteletten met mint jelly, ik heb het echt niet mijn hele leven kunnen waarderen, maar dankzij mijn Engelse moeder weet ik dat er meer is dan bacon, scones en fish en chips. Sinds ze er niet meer is, merk ik dat mijn nieuwsgierigheid naar de Engelse keuken en traditionele gerechten sterk is toegenomen. Ouder worden betekent nieuwe smaken leren kennen en oude smaken leren waarderen. Jammer genoeg kan ik haar niet meer vragen naar de tips & trics, daarom ben ik blij met haar ‘kookbijbels’ die me bijstaan op mijn queeste naar de ‘holy grail’.

Op Foodlog kun je vanaf dit jaar mijn avonturen naar de Engelse keuken volgen. Ik ga op zoek naar zoet, hartig, traditioneel, modern en koloniaal spicy.

Het is het begin van een nieuw jaar met frisse voornemens. Ik doe niet aan de lijn, maar snoepen zonder schuldgevoel willen we toch allemaal? Daarom een luchtige kick-off met suikervrije shortbread.

Afgelopen september at ik één week volledig suikervrij om te ontdekken hoeveel suiker uitmaakt van mijn dagelijkse voeding. Suikervrij betekent niet per se dat je geen koekjes kunt eten. Als ik ze kan kopen voor mijn peuter, dan kan ik ze zeker zelf maken. Daarom bedacht ik een aangepaste variant van het welbekende brosse zandkoekje. Zonder suiker, mét honing.

Suikervrije Shortbread, voor 12 kleine koekjes
- 150 gram bloem
- 75 gram kokosvet
- 50 gram biologische honing crème
- 1/4 tl citroenextract of 1 tl citroenrasp

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
2. Voeg alle ingrediënten samen in een kom en kneed goed door met je vingers totdat het deeg een samenhangend geheel begint te vormen. Het blijft een beetje korrelig deeg, maar moet goed genoeg plakken om er een bal van te kunnen maken. Plakt het nog niet genoeg, voeg dan een klein beetje kokosvet toe.
3. Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van 1 cm dik, of druk het deeg plat in een bakblik tot een plak van 1 cm dik. Prik met een kleine uitsteker figuurtjes in het deeg, maar druk deze niet helemaal door.
4. Bak de koek 15 minuten in het midden van de oven op 150 graden of tot het licht goudbruin kleurt.
5. Haal het bakblik uit de oven en snijd het deeg meteen in kleine koekjes nu het deeg nog zacht is.

Meer recepten van Hazel Hardijzer zijn te vinden op haar site Cookie Cottage. Ze heeft een Engelse (home baking) moeder en een half Duitse vader. Haar jeugd werd gekenmerkt door een grote variatie aan Europese gerechten en zoete lekkernijen. De échte Hollandse pot, kwam slechts zelden op tafel. Vanaf nu schrijft ze regelmatig op Foodlog.

Fotocredits: Hazel Hardijzer
Dit artikel afdrukken