Britse wetenschappers hebben mogelijk een manier ontdekt om antibiotica-resistente bacteriën van hun beschermingsmechanisme te ontdoen, schrijft BBC News Health.

Het onderzoek (gepubliceerd in Nature) richtte zich op gram-negatieve bacteriën, die voor een uiteenlopende reeks infecties zorgen, van salmonella tot meningitis. Deze bacteriën trekken een beschermend membraam om zich heen op in een complex proces waarin het LptDE-eiwit een sleutelrol vervult. Je kunt LptDE beschouwen als de 'metselaar', die de lipopolysaccharide bakstenen tot een beschermend muurtje opmetselt. Wordt de metselaar uitgeschakeld, komt er geen beschermende schil en kan het menselijk immuunsysteem, al dan niet geholpen door medicijnen, zijn werk weer doen.

Het LptDE is een interessant onderzoeksobject omdat het bij veel van de gram-negatieve bacteriesoorten eenzelfde rol vervult en niet snel verandert. Bovendien betekent het aanpakken van de buitenlaag van de bacterie dat het medicijn niet eerst 'binnen' hoeft te komen - iets waar antibioticaresistente bacteriën toch al een oplossing voor gevonden hebben: die werken de actieve stoffen gewoon meteen weer naar buiten.

Deze ontdekking zou dus de eerste stap kunnen zijn richting nieuwe antibiotica. Met antibioticaresistentie als 'global threat' op één lijn met klimaatverandering is het daarvoor de hoogste tijd.
Dit artikel afdrukken