Op Bali lijdt het toerisme onder een nieuw natuurverschijnsel: het plasticseizoen. Dit nieuwe seizoen valt samen met het regenseizoen en duurt 6 maanden. Door de regen spoelt plastic afval uit de rivieren en binnenlanden zo de zee in en door de zuidelijke wind spoelt het aan op de stranden van het toeristenparadijs. Iedere dag ligt er een nieuwe laag plastic afval van tien- of zelfs honderdduizenden kilo's plastic, vertelt verslaggever Michiel Maas in De Volkskrant.
In december was het zo erg dat de autoriteiten de 'plastic-noodtoestand' uitriepen. Met inzet van man en macht is er inmiddels 3 miljoen kilo plastic afval van de stranden geruimd. Het blijft een druppel op de gloeiende plaat: Indonesië is na China de grootste plasticvervuiler ter wereld: jaarlijks komt er zo'n 1,3 miljard kilo plastic in de oceaan terecht. "De stranden van Bali zijn bedekt met het dagelijks leven van de Indonesiër en dat leven bestaat tegenwoordig uit plastic", aldus Maas. En de toeristen? Die houden het tijdens het plasticseizoen maar beter bij zonnebaden op het dagelijks schoongemaakte strand. "Zodra je de zee in stapt, sta je alsnog tot aan je enkels tussen het plastic".
de Volkskrant - De stranden van Bali zijn bedekt met het dagelijks leven van Indonesiërs en dat bestaat uit plastic - Buitenland - Voor nieuws, achtergronden en columns
Reageer
  • Deel
Druk af