Dinsdag was van enige protestactie of onrust geen sprake. Onder het welwillend oog van de Nederlandse pers en tegen de achtergrond van de eerste sneeuwvlokken van de winter viel het vlees te bewonderen en te proeven. Een aantal poeliers en restaurateurs kijkt de kat nog even uit de boom, maar de meeste verkopers zijn niet bang voor protestacties als ze het vlees aanprijzen als Oostvaardersplassenwild.
Staatsbosbeheer begon eind vorig jaar met het afschieten van de herten. Op advies van de commissie Van Geel had de provincie Flevoland besloten de populatie grote grazers in de Oostvaardersplassen (edelherten, konikpaarden, heckrunderen) te halveren. Vorige winter ontstond er veel onrust rondom het gebied, toen bleek dat voor de grote hoeveelheden dieren en strenge winter te weinig te eten was en ruim 3.000 dieren stierven. Actievoerders gingen op eigen initiatief bijvoeren, organiseerden protestacties en spanden diverse rechtszaken aan tegen de voorgestelde beheermaatregelen.
Na afschot zijn de herten ontdaan van hun ingewanden. Daarna hebben ze een tot 2 weken kunnen rijpen in een koelinstallatie van vleesverwerker Pieter van Meel. De NVWA keurt al het vlees. Poeliers en restaurateurs kunnen het vlees bij Van Meel afnemen, particulieren kunnen via de website koopeenhert.nl vleespakketten afnemen. Ook hebben Staatsbosbeheer en Van Meel 2.000 kilo hertenstoofvlees geschonken aan de voedselbanken. Zaterdag komt een volgende partij hertenvlees op de markt.
Staatsbosbeheer krijgt "een marktconforme vergoeding" van een paar euro per kilo edelhertvlees. "Het geld vloeit terug naar het natuurgebied en wordt deels gebruikt om een deel van de kosten te dekken," aldus Van Dun.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog