De eetstoornis anorexia nervosa waarbij mensen zich uithongeren, is niet alleen psychisch bepaald. Dat vermoeden onderzoekers van het King’s College in Londen en de universiteit van North Carolina in Amerika. Ze spreken van een 'metabool-psychiatrische' aandoening in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

De onderzoekers baseren zich op een analyse van het DNA van 16.992 mensen met anorexia en dat van 55.525 mensen die niet lijden aan anorexia. De DNA-monsters zijn afkomstig uit 17 landen.

De onderzoekers zagen bij de anorexia-groep een aantal DNA-mutaties die voorkomen bij mensen met psychiatrische aandoeningen zoals obsessieve compulsieve stoornis (OCD), depressie en schizofrenie. Dat past bij de gevestigde gedachte dat anorexia een psychische stoornis is. Ook vonden een aantal afwijkende genen die het metabolisme (de stofwisseling) beïnvloeden, met name de vetverbranding en bloedsuikerspiegel. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat anorexia ook een lichamelijke oorzaak zou kunnen hebben.

Normaal gesproken stimuleert het menselijk lichaam de eetlust bij gewichtsverlies. De onderzoekers denken dat die signalen bij mensen met anorexia minder sterk zijn, waardoor zij in staat zijn die te negeren. Ook zou er een genetische verklaring kunnen zijn voor de neiging van anorexiapatiënten tot intensieve fysieke activiteit.

Op dit moment bestaat de behandeling voor anorexia-patiënten uit psychologische aanpakken, zoals cognitieve gedragstherapie, en bijvoeding. De onderzoekers denken dat hun ontdekking paden opent om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.
BBC - Anorexia stems from body as well as mind ? study
Reageer
  • Deel
Druk af