Dat is aanmerkelijk minder dan de voedingsinflatie van 15,7% over het afgelopen jaar. Die schoot de lucht in na de Russische inval in Oekraïne van 24 februari.

Toevallig op diezelfde dag berichtte Foodboxen.nl dat de prijzen van de populairste maaltijdboxen in 2 jaar met zo’n 6% waren gestegen. Reden om nu, een klein jaar later, opnieuw de balans op te maken over de periode februari tot december.

De gemiddelde prijs per persoon per maaltijd steeg van €6,93 naar €7,30. Daarbij is uitgegaan van een maaltijdbox voor 2 personen voor 3 dagen. Over een jaar gezien is een gezin dat 40 weken een maaltijdbox afneemt, gemiddeld zo’n €130,- extra kwijt.

Er zijn grote verschillen te zien tussen de aanbieders. Een box van Marley Spoon is 11% duurder geworden tussen februari en december, een box van Dinnerly is met -1% in prijs gedaald. Dat zijn de uitschieters. Populaire boxaanbieder HelloFresh is met 2,3% licht in prijs gestegen. Veel andere aanbieders stegen rond de 5% tot 7%.

Als je kijkt naar de voedselinflatie van 15,7% kan je zeggen dat de aanbieders van maaltijdboxen erin geslaagd zijn consumenten enigszins uit de wind te houden.


Prijsstijging maaltijdboxen in 2022


Jan Willem van Tilburg, eigenaar van Foodboxen.nl denkt dat de samenstelling van maaltijdboxen een rol kan spelen in de relatief lage prijsstijging. “Vooral vlees, vis, granen en brood zijn duurder geworden en in een maaltijdbox zit maar een kleine portie vlees of vis per persoon. Maaltijdboxen worden vaak gekozen om gezonder te eten en hebben daarom een focus op groente, waarvan de prijzen minder hard zijn gestegen”. Verder streven maaltijdboxbedrijven ernaar om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Een voorbeeld is Ekomenu dat de ingrediënten los in een (papieren) zak levert. Een laag gebruik van verpakkingsmateriaal zou dus ook de kosten kunnen drukken.

Van Tilburg verwacht niet over 10 maanden weer met een update te komen. Hij denkt dat de prijzen voorlopig stabiel blijven en dat de maaltijdboxbedrijven hier ook op in zullen zetten. De voedingsprijzen die nu pieken en wellicht weer afnemen zouden een verdere stijging van de prijs van een maaltijdbox kunnen voorkomen.
Dit artikel afdrukken