image

Slow Food Limburg initiator van samenwerking tussen Slow Food Universiteit, Hogeschool en gemeente Maastricht In het Theater aan het Vrijthof is daartoe onlangs een Letter of Intent getekend voor een samenwerking op het gebied van Slow Food tussen de Slow Food Universiteit in Pollenzo (de Università delle Scienze Gastronomiche, UniSG), de Hogeschool Zuyd, de gemeente Maastricht en Slow Food Limburg.
Frans Steffens, lid van Slow Food Limburg, heeft op de Salone del Gusto 2006 het eerste contact gelegd tussen de UniSG en wethouder Jean Jacobs van Maastricht. Dat leidde ertoe dat professor Nicola Perullo van de UnisSG in mei 2007 een tegenbezoek bracht aan Maastricht. Tijdens dat bezoek aan Maastricht constateerden de gemeente Maastricht, de Hogeschool Zuyd, Slow Food Limburg en de UniSG, dat alle partijen graag wilden samenwerken. Ter plekke is een Letter of Intent opgesteld, waarmee de deelnemers naar hun achterban gingen. Met een positief resultaat. Want op kort daarop kwam professor Perullo terug en konden alle partijen hun handtekening zetten in het Theater aan het Vrijthof, terwijl buiten het Preuvenemint volop publiek trok.
Het is de bedoeling dat de samenwerking in 2008 begint met een uitwisselingsprogramma voor studenten. Studenten zullen over en weer kennismaken met regionale producten, productiewijzen en handelsketens in Limburg en de Euregio Maas-Rijn . De UniSG leidt studenten en postdocs op om bij te gaan dragen aan de kwaliteitsverbetering van voeding, eerlijke handelsketens en duurzame plattelandsontwikkeling. Ook de Provincie Limburg heeft belangstelling voor deze ontwikkeling, Gedeputeerde Vrehen heeft tijdens het bezoek van Nicolla Perullo uitgebreid met de betrokken partijen gesproken en was zeer enthousiast..
Volgens Mieke Crijns, voorzitter van Slow Food Limburg, krijgt het gedachtegoed van Slow Food zo zo een praktische wetenschappelijke ondersteuning. Volgens haar kan deze ontwikkeling belangrijk bijdragen aan de kwaliteitsslag die de horeca in Limburg wil maken. Ze hoopt dat producenten van ambachtelijke producten in de Euregio zich hierdoor gesterkt voelen en er voor hen een betere markt ontstaat.


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken