Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap voornamelijk junkfood heeft gegeten, houden de rest van hun leven gezondheidsproblemen. Brits onderzoek op 150 babyratten wees uit dat slecht gevoede moederratten ongezonde kinderen baarden. De helft van de proefdieren kreeg tijdens de zwangerschap gezonde voeding toegediend, de andere helft junkfood zoals donuts, chocola en snoep. De laatste groep bleef gezondheidsproblemen houden, ook toen ze volwassen waren.
Meer meisjes
Ook wanneer de kinderen, eenmaal geboren, gezond gingen eten, bleven de gezondheidsproblemen (hoge cholesterol, bloedsuikerspiegel en insulineniveau) bestaan. Overigens bleken vrouwelijke ratten meer vatbaar voor de negatieve effecten van junkfood dan mannelijke. Dit zou wijzen op een verschil in metabolisme bij mannen en vrouwen.
Je bent wat je moeder at
Volgens de onderzoekers moet de conclusie niet zijn dat, eenmaal een ongezonde baarmoedertijd, het geen zin meer heeft om gezond te leven. Wel betekent het dat moeders verantwoord moeten eten tijdens hun zwangerschap. Of, zoals een van de onderzoekers, dr. Stephanie Bayoll het uitdrukte: “Het gezegde luidt: ‘je bent wat je eet’. Maar je kunt met evenveel recht beweren dat ‘je bent wat je moeder at’."
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het lijkt me bij uitstek een onderwerp voor minister Rouvoet.
Het kabinet gaat samen met voedselproducenten, winkels en maatschappelijke organisaties stimuleren dat mensen gezonder eten. Dat zullen de ministers vrijdag besluiten in de wekelijkse ministerraad. Een ingewijde bevestigt daarover een bericht in De Telegraaf.
Met het beleid moet de jaarlijkse sterfte door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker worden teruggedrongen. Als mensen veel meer fruit, vis en groente gaan eten, zullen de komende twintig jaar 140.000 mensen minder overlijden en gaan de zorgkosten jaarlijks met 4,1 miljard euro omlaag.
Het doel is verder om Nederland terug te laten keren in de Europese top vijf van landen met de hoogste levensverwachting. De afgelopen jaren is Nederland uit die rangorde gezakt. De consumptie van groente en fruit moet daarvoor omhoog naar 200 gram per dag en vis zou in plaats van drie keer per maand twee keer per week op het menu moeten staan.
Minister van Volksgezondheid Ab Klink vindt het te vroeg om verstrekkende maatregelen in te voeren, zoals het belasten van vet eten. Hij vindt dat de overheid daarmee terughoudend moet zijn, maar zulke mogelijkheden wel moet onderzoeken.
Bron: Volkskrant site, 4 juli 2008.
@Het viel mij ook al op dat ze zo gemakkelijk van de ratten op de mensen over springen. In ieder geval hoop ik dat ze zich zullen bedenken voor we met dit soort onrealistische zaken gaan bezighouden.