Politiek zat 'Europa' er daarom nog altijd mee. Toegeven aan de waarschijnlijk kleine groep uitgesproken tegenstanders? De rest van het publiek interesseert het vermoedelijk niet echt, net zo min als de rest van hun eten. Dus toch maar de onvermijdelijke economische macht van m.n. de inmiddels ontwikkelde gewasproducten (soja, mais) volgen?
Het ziet ernaar uit dat de politiek om is. Over EU Handelscommissaris Peter Mandelson schreef foodnavigator.com afgelopen vrijdag:
If the EU does not work through the issues raised by genetically modified (GM) food, just as the rest of the global market is doing, it will not be working it its own best interests, he said. And if the EU falls behind in approving safe biotechnology, it would open itself up to economic risks.
The commissioner's view is a positive indication for advocates that barriers to GM in the bloc could be overcome, opening up a market that has so far been largely stonewalled by consumers.
Daarmee staat de situatie op scherp. De tegenkrachten zullen aannemelijk moeten maken dat het Europa van de burgers tegen is. Ik betwijfel of de interesse in voeding van mensen zover gaat. Het zal simpelweg gebeuren: Europa wordt óók een GM-continent.
De ironie mag overigens duidelijk zijn: 'echt' eten wordt daarmee op termijn fors duurder en dus een privilege voor een economische elite. Gen-eten wordt nl. economisch efficiënt en grootschalig geproduceerd. 'Echt' eten wordt duur, want een kleinschalige niche.
Gewoon wordt dus heel bijzonder.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toch maar even doorschuiven naar een ander perspectief op gentech.
Vier internetloze dagen achter de rug, wil ik dit nog even meegeven. Ik lees net op de bus in een boek van Lucas Reijnders dat sinds 150 jaar terug in de tijd de agrarische energie-efficiency met een factor 30 is afgenomen. In de 19e eeuw leverde de inzet van een eenheid energie ongeveer 15 energie-eenheden op. Vandaag is dat vijf eenheden inzet om één agrarische energie-eenheid te verkrijgen.
Toendertijd was naar schatting driekwart van de energie-input per hectare afkomstig van menselijke arbeid. Thans is dat minder dan 1 procent. Ongeveer 99% van de energie-inzet vandaag in de Lage Landen komt uit fossiele brandstoffen. Moest de hele wereld zo boeren, dan zijn we over 10 jaar door heel onze voorraad koolstofverbinden heen.
Aan ons de keuze: nogmaals een foute beslissing nemen in de landbouw en overschakelen op gentechnologie óf een echt andere, duurzamere landbouw.
En daarbij verwijs ik nogmaals graag naar José Bove's 10 stelregels voor een duurzame landbouw.
Nooit vergeten dat de afgelopen 100 jaar of wat de agro-industrie nooit de intentie heeft gehad de wereldbevolking te voeden. Ze staat enkel voor hoge winsten genereren, hoe dan ook.
Jurgen daar heb je gelijk in, want zo komen we in het gebruikelijke 'hullie' en 'zullie' wat ik hier nou zo graag buiten de deur wil houden.
Darmee staat Michiel dan weer klem en dat is dus ook niet mijn bedoeling. Ik moet 'ns nadenken welke draai ik aan de inmiddels betrokken stellingen kan geven. Misschien kan dat wel niet. Kweenie.
"Is gentech op zich kwaad?
Weet ik niet, maar waarom zou je aan een vermoeiende discussie beginnen over een product dat domweg niet nodig is. “Het is er nu eenmaal.” Ja, kernbommen ook, maar die hebben we ook niet nodig, om even lekker rethorisch te zijn."
"Over Golden Rice is alles al gezegd, wat mij betreft."
Ik doe er verder dan ook maar het zwijgen toe, wil je verder niet vermoeien.
Terzijde: Die SPIN site ziet er meer uit als een "get rich quick scheme" dan een serieuze handleiding hoe hoogproductief biologisch te boeren. Citaat: "Its precise revenue targeting formulas and organic-based techniques make it possible to gross $50,000+ from a half- acre."
minder dan een HALVE acre moet het zijn.