Zag je ze in een restaurant op de kaart en vroeg je of de fles die je aanwees, smaakt zoals een Sauvignon Blanc hoort te smaken dan kreeg je een antwoord waar je wat mee kon. Het was een 'typische' sauvignon of verdejo, of een 'als u van een stuivende wijn houdt, gaat u hem lekker vinden' of een 'het is niet zo'n uitgesproken type'. Nooit hoefde je ook te vragen: 'is dit er zo eentje met een schep suiker, want daar houd ik niet van?'
Nu wel inmiddels.
Op een wijnetiket hoeven de restsuikers - of de toegevoegde - niet te worden vermeld. Voor een jong en voornamelijk vrouwelijk publiek, wordt droge wijn tegenwoordig 'lekker' zoet gemaakt. Bij volle rode wijnen is het, mits met mate en in combinatie met nog wat pit en rondeur gevende smaakaanpassingen, niet noodzakelijk vies. In het geval van witte wijn, en zeker sauvignon blanc, vind ik het bepaald smerig.
Valt de versuikering van de wijn je ook zo op? Het is al een decennium of anderhalf en misschien wel twee aan de gang, maar de laatste paar jaar staat de wijnversuikering in de hoogste versnelling volgens mijn tong en neus.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja.
Als ik een fles wijn krijg van familie of kennis, dan kan hij nog zo duur of goedkoop zijn, maar meestal veel te gekleurd en zoet. En dan wordt er bij gezegd 'deze vinden wij ook erg lekker'.
Dat 'ook erg lekker', zegt mij dan vaak al genoeg.
In een visrestaurant in Noordwijk bestelde het tafeltje achter mij een glas zoete witte wijn. Ik bestelde een glas droge witte wijn. Het kwam uit dezelfde fles!
Bij de super: heeft u een droge rode wijn voor mij? Nee, wij hebben wel milde, kruidige, zachte, soepele, stevige, volle, rond of fruitige wijn met een zweem vanille. Soms denk ik dat ik in Frankrijk waar ik veel vertoef, verpest ben. Als ik in Frankrijk een pichet of huiswijn bij de maaltijd vraag, is hij nooit zoet, en heeft ook geen zwaar overdreven caramel-eiken-cola smaak.
Nee het valt mij niet op