Vlaanderen miste het stukje ‘milieuverantwoord eten’ in de voedingsadviezen, volgens Jolien Jonckheere van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven (Vigez).

De milieu-aspecten die meegenomen zijn in de nieuwe Voedingsdriehoek zijn onder meer broeikasgasemissies, water- en landgebruik, vervuilende uitstoot en de impact die voeding heeft op de biodiversiteit.

De nieuwe Voedingsdriehoek promoot een plantaardige leefstijl en beveelt aan om vlees te laten staan ten gunste van peulvruchten, volkoren granen en noten. Te plantaardig? Kies dan gevogelte, vis en eieren en eet liever geen rood en bewerkt vlees.

In de onderstaande Infografiek is te zien hoeveel kleiner de impact van plantaardige voeding is ten opzichte van dierlijke voeding volgens de Voedingsdriehoek.

Deze herziene Voedingsdriehoek geeft dus een gezond en milieubewust voedingspatroon weer. Zo adviseert de Voedingsdriehoek bijvoorbeeld om vooral kraanwater te drinken, dit vermindert de gevolgen en impact van (wegwerp)verpakkingen en transport op het milieu. Een ander voorbeeld is het advies om meer groenten en fruit te eten, bij voorkeur die van het seizoen. De import van groenten en fruit uit het buitenland - omdat deze daar wel in het seizoen zijn - heeft volgens Vigez een negatieve impact op het milieu. Wie de laagste milieu-impact wil hebben, moet de voorkeur geven aan seizoensgebonden groenten die lokaal verbouwd zijn. Het Nederlandse adviesorgaan Milieucentraal is wat liberaler en adviseert in de winter andijvie uit Spanje omdat het daar onverwarmd groeit en per vrachtauto hierheen gereden nog altijd een lagere CO2-impact heeft dan uit een Nederlandse kas. Wie in de winter lokaal wil vers wil eten uit onze streken heeft niet zoveel keuze omdat het vers of gekoeld beschikbaar wordt gehouden (fruit) of verwarmd wordt geteeld (groenten en vrachtgroenten).

In 2015 breidde het Nederlandse Voedingscentrum zijn adviezen uit naar duurzaamheid. Daarom adviseert de Schijf van Vijf voortaan minder gezonde vette vis. Niet omdat het gezonder is, maar wel beter voor klimaat en milieu. Dat gebeurde een beetje schimmig, vond Albert Heijns hoofd voedselveiligheid en productintegriteit destijds. Inmiddels leert het Nederlandse Voedingscentrum je net als Vigez in zeven stappen duurzamer eten. Zoek de verschillen in die tweemaal zeven!

infografiek vigezSchermafbeelding van infografiek Vigez


De 7 adviezen vanuit Vigez die in de voedingsdriehoek weergegeven worden zijn als volgt:
  • Drink vooral kraantjeswater
  • Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen
  • Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten
  • Eet minder vlees en verkies gevogelte, vis en eieren boven rood en bewerkt vlees
  • Eet en drink zo weinig mogelijk ‘lege’ calorieën zoals frisdrank, snacks en snoep
  • Vermijd voedselverspilling
  • Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft

Dit artikel afdrukken