11% meer varkens, ondanks crisis
Ruim 60% van de Nederlandse varkenshouders verwacht de crisis - als gevolg van overaanbod - niet te overleven. Ondanks die crisis bleken de Nederlandse varkensboeren hun productie met 11% te hebben verhoogd afgelopen september in vergelijking met september 2014.
Ingrid Jansen, die met de POV en de Commissie Rosenthal inzet op export buiten Europa om het overaanbod weg te werken, twitte vanmiddag een alternatief dat vraag en aanbod beter in verhouding zou kunnen brengen:
FrieslandCampina zet rem op melk door premie uit te keren aan boeren bij lagere productie. Zou dit een optie kunnen zijn voor varkensketen?
— Ingrid Jansen (@IngridJansen4) December 28, 2015
Daar zijn goede redenen voor. De varkenshouderij is in gevaarlijk vaarwater gekomen nu de overheid zijn handen van de sector aftrekt en de Rabobank moet zorgen voor herstructurering en tevens een groot belang heeft bij het terughalen van uitstaande financieringen.
Fotocredits: Varkens, speelgoed, Mypouss
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Jur,
Aantal leden zitten nu in liquiditeit problemen. Dat resulteert in extra financiering via rekening courant of extra (tijdelijke) lening.
De dividend neus lengte vind ik daarmee een onhandig gekozen term.
Nu kan investering zomaar gefinancierd zijn eigen geld en de leden/eigenaren moet duur(der) bij financieren. Beter had dan de investering met geleend geld gefinancierd worden; dat is ongetwijfeld goedkoper.
WELLICHT MOETEN DE LEDENRAAD ZIJN DIVIDEND NEUS EENS VERVANGEN DOOR EEN BUFFER LENGTE NEUS, NIET ALLEEN VOOR FC MAAR OOK VOOR DE EIGENAREN; DE INDIVIDUELE BEDRIJVEN. ( and again elke individuele bedrijf die dat niet nodig heeft kan het via crowdfunding weer terug in de coöperatie pompen i.p.v. dat de coöperatie externe financiering gaat/moet aantrekken.
Het hebben van een buffer bleek in 2009 maar matig aan de orde te zijn. Zoals nu de berichten zijn is dit in de jaren t/m 2014 nog niet echt veilig gesteld met voldoende buffers op bij de individuele eigenaren lees melkveebedrijven.
Zou toch niet dat die dividend neuzen zo korte termijn hadden dat buffers niet nodig zijn; investeren is het credo. Link ik toch even naar die coop Rabo; die heeft volgens mij wel zijn buffers verhoogd.
Jur: mag ik je vragen om (nogmaals) te reageren op een "dividend neus"....
ik vind dat je je teveel op het gemiddelde richt en de individuele situaties en daarmee belangen tekort doet. Hier past geen polderoplossing bij zoals nu de praktijk is bij Friesland Campina.
Piet, ZLTO is de 'enige' aandeelhouder
Piet #11, bedankt: je zou inderdaad wel eens gelijk kunnen hebben. Maar in zekere zin bevestig je mijn punt: als er, linksom of rechtsom, een vorm van controle door de boeren zelf is ingericht (hetzij via de ledenraad van de coöperatie, hetzij omdat een boerenorganisatie meerderheidsaandeelhouder is in een verwerkend bedrijf), is de kans groter op gunstiger afspraken met diezelfde boeren/leveranciers. Dat betekent niet dat dan een probleemloos bestaan is gegarandeerd, maar in ieder geval praat je méé als (vertegenwoordiger van) boeren. Dat zou verschil moeten maken.
Dat is gelijk ook mijn antwoord aan Jeroen #12. Als er gekozen wordt voor groei en expansie ten koste van het dividend, dan is dat uiteindelijk toch een besluit van het hoogste orgaan: de ledenraad. De boeren dus. Misschien denken zij verder dan hun dividend-neus lang is?
@Jur,
Rabobank is toch ook een coöperatie en hun oorsprong ligt bij....
(wat is daar nog van over sinds recentste wijziging....)
Daarom vind ik het niet meer dan logisch om het begrip "coöperatie" ter discussie te stellen.
Hoe is inspraak vastgelegd en wie bepaalt? Wat zijn mijn rechten als individuele eigenaar.
Volgens mij hoort de V&W zo te zijn:
Opbrengst verkopen
minus kosten
Resulteert in Winst; en die deel je over de kg melk en heb je een melkprijs.
Nu is V&W volgens mij
Opbrengst verkopen
minus inkoopwaarde goederen
minus kosten
Resulteert in Winst; voor wie voor wat; o ja voor groei en expansie en een klein beetje komt terug als dividend naar de eigenaren.
Leuk hoor zo'n laatste situatie in jaren als 2009 en huidige periode. Zit er een betaalde directie voor als je pech hebt ambitieuze plannen heeft voor de toekomst en dus investeren en geen dividend uitkeren. Kei lullig zou ik dat dan vinden voor individuele 'coöperatieve' eigenaren die wellicht op randje van faillissement staan.
De coöperatie moet blijven bestaan; individuele eigena(a)r(en); wie is(zijn) dat.....
Begrijp me niet verkeerd investeren is nodig; maar ik zou vanaf heden alla crowdfunding ieder lid individueel de mogelijkheid geven tot uitkering of investeren (crowdfunden) van expansie. ( onderhoud investeringen zitten in de kosten wat mij betreft). Met huidige digitale mogelijkheden prima te managen. Ik hoop werkelijk dat Piet Boer en de afgevaardigde boeren in ledenraden hier meelezen.
PS ik ben nooit een Campina noch Friesland melkveehouder geweest.
Niet echt Jur, Vion heeft ZLTO als enigste aandeelhouder. Als puntje bij paaltje komt kunnen de varkenshouders via ZLTO wel eens meer inspraak bij Vion hebben, dan inspraak die de leden bij RFC hebben.