In de Ondertussen van zaterdag 15 februari en zondag 16 februari vallen mij deze berichten op:

- naar schatting 20.000 boeren protesteerden bij verschillende Spaanse steden. Duizenden trekkers veroorzaakten urenlange verkeerschaos op de snelwegen en bij Valencia, volgens de organisatoren 'één van de grootste boerenprotesten ooit in Spanje' (in de Spaanse agrarische sector werken 800.000 mensen) (Telegraaf). In Spanje speelt geen stikstofprobleem. Veel boeren voelen zich in hun bestaan bedreigd doordat naar hun zeggen de Europese subsidies lager uitvallen, Trumps invoerheffingen een rol spelen en 6 supermarktketens de prijzen voor landbouw- en veeteeltproducten (te) laag houden. De boeren eisen steun van de overheid (NOS).

- het is zó eenvoudig, dat je je afvraagt waarom het niet eerder is bedacht. Het probleem: stalbranden. De probleemoplossers: zes teams van middelbare scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen. De oplossing: de Powder Box. Een soort 'confettikanon' met een warmtesensor die je op de elektriciteitskast plaatst. Veel stalbranden ontstaan door kortsluiting. De Powder Box meet de temperatuurstijging bij een beginnende brand en blust deze direct met poeder (Nieuwe Oogst).

- vorig najaar was België in rep en roer na de moord op wolvin Naya. Héél België? Nee natuurlijk, een beperkte groep natuurliefhebbers.  Maar die Belgen zijn nu opnieuw in verrukking: de achtergebleven wolf August heeft een nieuwe partner. Deze week bracht het agentschap van de Vlaamse overheid Natuur en bos beelden naar buiten van 'Noëlla'. Een 'gevestigd koppel' in februari (paartijd) is gegarandeerd welpen later in het jaar. Boeren maken zich dus zorgen. Maar ook zij kunnen bescherming inroepen: het Wolf Fencing Team Belgium komt helpen omheiningen wolfbestendig te maken. Vrijwilligers kunnen in maart en mei een opleiding volgen en voor de boeren is er een subsidieregeling. "Er is een wil om voor oplossingen te kiezen die een vreedzaam samenleven met wilde natuur mogelijk maken", zegt het WFTB tevreden (VILT).

Een grappige uitspraak van theoloog, verlichtingsfilosoof en ecomodernist Ralf Bodelier in het Financieele Dagblad. "Mensen raken pas geïnteresseerd in klimaat en milieu wanneer zij rijker worden. Vandaag gaat een groeiend deel van het wereldwijde ontwikkelingsbudget naar klimaatmaatregelen. Het zou beter zijn om een groeiend deel van het klimaatbudget over te hevelen naar ontwikkelingssamenwerking." Wie rijk is maakt zich druk om het klimaat. Wie arm is (dik 3 miljard mensen) maakt zich zorgen om morgen. Eerst iedereen rijk dus en dan pas het klimaat. In zo'n redenering zit toch iets niet helemaal lekker. Of niet dan?
In de Volkskrant tapt rechtsfilosoof Andreas Kinneging (door velen als 'rechts' beschouwd) uit een ander vaatje. Volgens hem hebben we het einde van Verlichting en Romantiek, de enige waarden die we nog kennen, nu wel bereikt. De mens moet weer beteugeld worden, vindt hij. Ecomodernisten vinden dat die mens nog een heleboel rechten heeft. Wie heeft gelijk, of zou dat de verkeerde vraag zijn omdat het een strijd tussen mensbeelden is?

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken