Een rookoventje, de ene noemt het een winkeldochter, ik vind het een uitkomst. Samen met een grillpan heb ik geen barbecue nodig. En dat komt goed uit, want zonder tuin of balkon is een barbecue geen optie.

Benodigdheden
- Een gesloten keuken of een onwijs goede afzuigkap of tuin.
- Een klein vlammetje (een inductie kookplaat gaat volgens mij niet werken)
- Rookoventje of rookpan (eventueel zelf in elkaar gefrobelt)
- Houtmot cq zaagsel.
- Keukenpapier

Wat kun je roken
- Rood vlees
- Hele vis of zalmmoot
- Groenten (paprika, tomaat, lekker in saus of soep)
- Melk (voor puree of souffle of zo)
- Geblancheerde knoflookjes

Voordelen
- Lekkere rooksmaak
- Vlees wordt voorverwarmd en kan dus zo’n beetje direct uit de ijskast bereid worden.
- Vlees wordt voorverwarmd dus hoeft niet na te garen in de oven.
- Gemarineerd vlees verbrandt minder omdat het minder lang in de pan hoeft.

Nadelen
- Keuken stinkt een dag. Of twee.
- Afwas waar je afwasborstel zwart van wordt

Stap 1 Marineren
Dat is natuurlijk niet nodig, maar wel lekker. Een biefstukje of varkensfiletlapje even marineren in een scheutje kant-en-klare teriyaki saus en een gekneust knoflookje.

Stap 2 Voorbereiden
Veeg marinade van je vlees en wrijf het in met wat olie.

Stap 3 Roken
Doe 1 of 2 eetlepels houtmot onderin de rookoven. Leg daar het afdekplaatje op. Daarop het roostertje en daarop het vlees. Schuif de deksel dicht en zet op het kleinste pitje. Ik zet het vuur de eerste minuut net een tikje hoger om de rookontwikkeling in gang te zetten, maar zo gauw het rookt zet je het vlammetje op het allerlaagst. Vlees rook ik meestal niet langer dan een minuut of 7 of 8. Dan gaat het er echt alleen om de rooksmaak eraan te krijgen en als je het te lang rookt kan de smaak bitter worden en het vlees gaar. Zet het vuur uit en laat het je vlees nog even in het oventje nagaren/naroken.

NB. Als je vis of zalmmoot gaat roken wil je juist wel dat die gaart. Daar heb je vaak wel 20-25 minuten voor nodig, waarbij het de uitdaging is om de rooksmaak niet bitter te laten worden. Truc is dan om het roken niet te hard te laten gaan, maar wel warmte te ontwikkelen.

Stap 4 Grillen
Haal het vlees uit de pan, dep het goed droog. Wrijf het in met een beetje olie, Bestrooi het met zout en grill in een hete grillpan. Vaak is 1 minuut per kant dan al genoeg. Of 2 x 30 seconden voor een ruitpatroon. Voila, een perfect gegaard, heerlijk biefstukkie.

Fotocredits: hazenrug, Robin Kok
Dit artikel afdrukken