Ook 5.000 jaar geleden al kregen mensen aderverkalking, onafhankelijk van hoe en waar ze leefden, hun genen of wat ze aten. Dat is een tegenvaller voor de hypothese dat atherosclerose - zoals medici aderverkalking noemen - een welvaartsziekte is.
Het gezaghebbende blad The Lancet publiceerde gisteren de resultaten van een internationale groep onderzoekers die een 'bevolkingsonderzoek' hebben gedaan onder 137 mummies. Met behulp van CT-scans zochten ze naar (sporen) van aderverkalking bij 76 Egyptische mummies, 51 Peruaanse, 5 Noord-Amerikaanse en 5 'moderne' Eskimo-mummies (Unangan-eskimo's die zo'n 100 jaar geleden gestorven waren).
Op een CT-scan is aderverkalking te zien als witte restanten van de aderen. Die zijn beschadigd, 'verkalkt' geraakt door een teveel aan vetten in het bloed, die neerslaan op de vaatwanden en daar uiteindelijk een ontstekingsproces veroorzaken waardoor het bloedvat zijn elasticiteit verliest of zelfs helemaal dichtslibt. Ook eerdere onderzoeken (toen nog door middel van autopsie) toonden al aan aderverkalking aan bij Egyptische mummies van ca. 3.000 jaar oud. Lag het aan hen zelf of aan hun rijke, met ons vergelijkbare levensstijl?
Die vraag hing nog altijd.
Daarom breidden de onderzoekers hun onderzoeksterrein zowel geografisch als in de tijd uit. De mummies uit Peru dateren van 200 - 1534 na Christus, de Pueblo-Indianen leefden tussen 1500 voor en 1500 na Christus in het zuid-westen van de VS en de Unangan-eskimo's leefden als jagers-verzamelaars op de Aloëten in de Beringstraat. De onderzochte mummies zijn niet, zoals de Egyptische, speciaal geprepareerd, maar zijn als gevolg van kou of droogte per ongeluk gemummificeerd geraakt.
Bij een op de drie mummies bleken sporen van aderverkalking voor te komen - om precies te zijn bij 38% van de Egyptische mummies, 25% van de Peruaanse, 40% van de Noord-Amerikaanse en 60% van de Unangan mummies (voor die laatste twee groepen twee respectievelijk drie van de vijf mummies).
Ook bij de in 1991 in een Alpen-gletsjer ontdekte "Iceman" (Ötzi) is op een CT-scan aderverkalking van zijn aorta vastgesteld. Ötzi leefde zo'n 3.200 jaar voor Christus.
De onderzoekers concluderen: "Atherosclerose kwam algemeen voor in vier pre-industriële bevolkingen waaronder jagers-verzamelaars. Hoewel algemeen aangenomen wordt dat aderverkalking een moderne ziekte is, verhoogt de aanwezigheid van aderverkalking in pre-moderne mensen de mogelijkheid dat er sprake is van een basisaanleg voor de ziekte."
Fotocredits: 'mummy#1 Lady Hor 37.50E being moved!', Brooklyn Museum
Dit artikel afdrukken
Op een CT-scan is aderverkalking te zien als witte restanten van de aderen. Die zijn beschadigd, 'verkalkt' geraakt door een teveel aan vetten in het bloed, die neerslaan op de vaatwanden en daar uiteindelijk een ontstekingsproces veroorzaken waardoor het bloedvat zijn elasticiteit verliest of zelfs helemaal dichtslibt. Ook eerdere onderzoeken (toen nog door middel van autopsie) toonden al aan aderverkalking aan bij Egyptische mummies van ca. 3.000 jaar oud. Lag het aan hen zelf of aan hun rijke, met ons vergelijkbare levensstijl?
Die vraag hing nog altijd.
Daarom breidden de onderzoekers hun onderzoeksterrein zowel geografisch als in de tijd uit. De mummies uit Peru dateren van 200 - 1534 na Christus, de Pueblo-Indianen leefden tussen 1500 voor en 1500 na Christus in het zuid-westen van de VS en de Unangan-eskimo's leefden als jagers-verzamelaars op de Aloëten in de Beringstraat. De onderzochte mummies zijn niet, zoals de Egyptische, speciaal geprepareerd, maar zijn als gevolg van kou of droogte per ongeluk gemummificeerd geraakt.
Bij een op de drie mummies bleken sporen van aderverkalking voor te komen - om precies te zijn bij 38% van de Egyptische mummies, 25% van de Peruaanse, 40% van de Noord-Amerikaanse en 60% van de Unangan mummies (voor die laatste twee groepen twee respectievelijk drie van de vijf mummies).
Ook bij de in 1991 in een Alpen-gletsjer ontdekte "Iceman" (Ötzi) is op een CT-scan aderverkalking van zijn aorta vastgesteld. Ötzi leefde zo'n 3.200 jaar voor Christus.
De onderzoekers concluderen: "Atherosclerose kwam algemeen voor in vier pre-industriële bevolkingen waaronder jagers-verzamelaars. Hoewel algemeen aangenomen wordt dat aderverkalking een moderne ziekte is, verhoogt de aanwezigheid van aderverkalking in pre-moderne mensen de mogelijkheid dat er sprake is van een basisaanleg voor de ziekte."
Fotocredits: 'mummy#1 Lady Hor 37.50E being moved!', Brooklyn Museum
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jager verzamelaar heeft geen aderverkalking.
Maar ... de eskimo's niet. Ik luisterde naar en sprak vanmiddag met Frits Muskiet. Hij verklaarde nog steeds niet te begrijpen waarom (doodgewone en zeker geen graantelende) Eskimo's zo goed kunnen overleven op een groentenloos dieet.
Over Dennis opmerking vergat ik hem nader te vragen. Ik vermoed dat hij graag bereid is daar hier nader antwoord op te willen geven.
@Rob #8, mooie reactie.
Je opmerkingen over mummificatie en belangrijke personen is ook wat ik het eerste dacht toen ik dit artikel las. De hogere ambtenaren in het oude Egypte hadden veel van de welvaartsziektes die wij nu op grote schaal kennen. Inclusief obesitas en daaraan gerelateerde aandoeningen.
Jammer dat wetenschap niet iets meer verbindend kan denken.
Wie werden gemummificeerd? Alleen belangrijke personen.
Nog los van incest problemen, is naast de constatering dat Ötzi aderverkalking had, niet vast gesteld of deze mummie orgaan afwijkingen had.
Niet alleen slechte voeding, maar ook wel degelijk afwijkingen door afwijkend DNA of ziekte kunnen organen beschadigen die voor de calcium huishouding noodzakelijk zijn.
Daarnaast is geen rekening gehouden met "slechte" jaren, waardoor een aantal elementen en vitaminen minder voor handen waren om voor een goede vertering te zorgen.
Linolzuur uit de natuur is een goed product, grootste probleem is dat dit soort essentiele zuren en vitaminen tegenwoordig kunstmatig worden gemaakt uit oa aardolie, en toegevoegd aan een product.
Margarine staat 1 stap van de plastic formule, het linolzuur is er kunstmatig aan toegevoegd. Zou het werkelijk gezond zijn?
Het is bijna niet te meten, omdat margarine wel een heel klein deel is van wat wij aan gif naarbinnen werken.
Mijn vader was diabetes 1 patient, en werd gedwongen becel te kiezen, magere melk, en niet te vet eten.
Na jaren completa in de koffie te hebben vertrouwd op kwaliteit, heb ik nu diabtes type 2 en kreeg in 2008 een nieuwe dacron buikaorta...
Met het dieet van mijn vader een een lading metformine naar huis gezonden.
Keto acidose was geen uitzondering, en metformine geeft slechts een 0,7% glucose verlaging is uit onderzoek gebleken.
Inmiddels tijd genoeg gehad om mij te orienteren op gezondheid en gezond eten.
Vanaf 2007 heb ik telkens een periode gebruikt om voeding te veranderen of aan te passen.
Het eten van groente uit de supermarkt of bij de boer vandaan; geen verschillen in glucose waarde en cholesterol gehalte.
Supplementen die de dagelijkse behoefte zouden aanvullen naast de maaltijden; geen effect.
Veranderen van koolhydraten (witte gerafineerde meelproducten); positief effect, glucose verlaging, geen chol. verlaging.
Overstap op rauwe melk en ongepasturiseerde echte boter; Geen medicijnen meer nodig, Normaal nuchtere glucose waarde HBA1C gemiddelde van 10 in 2007, naar 7,4 in 2010, naar 6,4 in 2011, en naar 5,8 in 2012.
Het melk verhaal heb ik eens onderzocht. In 1940 werd homogeniseren verplicht, om welke reden ook. Hiermee werd melk verheven tot water met een kleurtje.
De vetten in gehomogeniseerde melk zijn vernield en te klein. Hierdoor worden ze sneller door het lichaam opgenomen waardoor het glucose niveua juist gaat spiken!
Een boer krijgt van Campina een boete als de vetten zijn beschadigd, het eerste dat Campina vervolgens doet is de meld doodmaken.
Het verhaal dat je ziek wordt van melk, komt uit Engeland overgewaaid; Wisky brouwers moesten van hun rest product af, dit zijn ze koeien gaan voeren. De melk van die koeien werd blaauw, en bevatte geen voedingstoffen van waarde.
De experimenten die zijn gedaan met kalveren die voor de helft rauwe en de andere helft fabrieksmelk kregen, waarvan de kalveren in de melkfabriek melk ziek werden en zelfs dood gingen.
Een volgende reactie zal ik desgewenst met wetenschappelijk materiaal dat door de heersende wetenschap wordt genegeerd als motief voor dit schrijven komen.
Wat ik binnen mijn diabetes heb gevonden is goed te gebruiken door iedereen die een lage glucose waarde nastreeft.
Producten die een glucose verhoging veroorzaken zijn:
Geharde vetten (completa, andere melkpoeders)
Verzadigde en geoxideerde dierlijke vetten
Plantaardige verzadigde vetten, met uitzondering van cocos olie/boter!
Geoxideerde plantaardige olien (geven ook maagzuur oprispingen)
Denk er om dat Canola olie heel slecht is!
Met plantaardige olie gebeurt het zelfde als met ons vlees.
(een goede test voor olie: zet het in de koelkast, een goede olie mag niet stollen!)
Van alle suikers en suiker vervangers kan ik het best de gewone kristal suiker gebruiken. Elke andere suiker vervanger geeft problemen.
De echte goede wetenschappers die bijvoorbeeld publiceren wat de effecten van Aspartaam zijn, worden genegeerd, door de gevestigde wetenschap.
Wetenschap heeft iets onaangenaams gekregen, zoals de directeur van Wageningen, die in het voordeel van de gifmengers besluit in voordeel van het gif te redeneren, dat het gif niet de oorzaak is van bijen sterfte maar een mijtje!
Hij vergeet uit gemak, of voor zijn sponsors, er bij te vertellen dat dit mijtje kan bestaan, omdat het gif niet alleen het gewas beschermt, maar ook de natuurlijke vijand van dat mijtje vermoord.
Als we niet uitkijken krijgen we over niet al te lange tijd alleen nog rotzooi te eten.
En Becel? Nou het geeft een glucose verhoging.
Met al mijn experimenten heb ik helaas door een lange tijd keto acidose in het verleden, wel enige schade opgelopen. Dit maakt het raam voor verdere experimenten, of het herhalen van experimenten niet groter, en van de noodzakelijke organen heb ik maar 1 gekregen.
Het is om bovenstaande reden en mijn eigen bevindingen, reden om hier niet te vaak te reageren, omdat foodlog wel goed is, maar verbindend denken en redeneren ook hier tekort schiet.
De noodzaak om overal geld mee te verdienen is kennelijk groter dan het vertellen van de waarheid.
Gezondheid is big busines! Nou ja, ongezondheid eigenlijk.
De explosieve toename van diabetes 2 vind ik goed te verklaren, probeer eens artikelen te vinden waar geen HCFGS of equivalente zoetmaker in zit.
Al eens uitgezocht wat het effect van deze suiker is? Voor hen die dat met nee beantwoorden: High Corn Fructose Glucose Syrup, Glucose Fructose stroop, en het heeft vele andere aanduidingen, voorkomt dat de hersenen de boodschap doorgeven dat U verzadigd bent! De gevolgen laten zich raden.
Als laatste nog even, over de rauwe echte boter, en die in de supermarkt; Rauwe echte boter zet niet aan, supermarkt echte boter is gemaakt van dode melk en zet wel aan, verhoogd ook het slechte cholesterol gehalte.
Margarine is een farce, en ik vraag me af hoe het mogelijk is dat alle leugens waarheid lijken te worden.
Met mijn mening en bevindingen zijn veel bedrijven en mening hebbende het niet eens, omdat zij op een andere drum marcheren. Ik ga door deze bevindingen mijn rauwe melk als medicament afschrijven als extra kosten van de belasting, om medicijn gebruik te verminderen of te voorkomen.
Ik had door gezondheid problemen tijd over om mij eens te verdiepen in mijn eigen gezondheid en voeding, en het niet over te laten aan diëtisten, voedingsdeskundigen en de voedsel en waren autoriteit. Dit stuk bewust wording heeft tot dit moment geleid tot een leefbaar glucose gehalte, met de minste kans op verdere orgaan schade.
Voor de goede orde, ik ben 56, en oorspronkelijk scheepswerktuigkundige. Vanaf 2010 is mijn toestand zover verbeterd dat ik zelfstandig 3D ben gaan doen, ontwerpen en na bouwen van schepen en vliegtuigen voor 2 simulatoren op de pc met Rhino en 3DS max van Autodesk.
Ik zou op grond van de opgelopen lichamelijke schade niet meer in een machine kamer kunnen functioneren, het korte termijn geheugen raakt beschadigd bij te vaak keto acidose. Hierdoor zou je in een machinekamer op zeeschepen dodelijke fouten kunnen maken.
Daarnaast zijn mijn vrouw en ik erg veel met voedsel en gezondheid bezig, waarvan een verslagje hierboven.
Er zijn voor mij een paar simpele richtlijnen voor een betere en gezondere wereld; Koop niets dat in de reclame blokken op de media wordt getoond. Waarom moeten al deze slechte producten (ja ook Becel MET linolzuur)via massa media worden verkocht? Omdat het troep is! Goede producten zoals men weet verkopen zichzelf. Wie niet de tijd heeft om te onderzoeken raakt al snel verdwaald in de waan van de dag, sociale media, soaps, veschrikkelijke nieuws berichten, en een fascistisch EU, dat iedereen liever aan de bedelstaf krijgt en doorgaat met verdienen aan de verkoop van oorlog en voedsel gemaakt van industrieel afval (als kaas die je kunt invriezen!).
Schandalen met voedsel voor grote groepen mensen bestond al sinds de handel ontstond.
Geeft het volk (slecht)brood en spelen, opdat we gezondheid en geld kunnen stelen. Zoveel mensen zoveel meningen, maar als een koe gras krijgt, is de melk een medicijn, als ze niet industrieel verpest wordt. Calcium is gezond! Niet in de mate waarop wij het krijgen, ze vergeten voor het gemak dat calcium zonder magnesium en vitamine D niet verwerkt kan worden, gevolg artherosclerose waar ook linolzuur dus geen verschil maakt! Daarom begon ik met “Jammer dat wetenschap niet iets meer verbindend kan denken.” En ik eindig er ook mee. Met dien verstande dat ik het advies meegeef, het internet is een geweldige boekenkast met inmiddels gelukkig erg veel relevante informatie die bruikbaar is.
We zijn inmiddels dankzij het zo geweldige privatiseringsmodel van de overheid overgeleverd aan de multinationals. Zo besluit gister nog een politieke idioot dat niet alles op een voedsel advies hoeft te worden vermeld! Bedoelen ze daar nu mee dat “hier zitten vleesproducten in” genoeg is? Zullen mensen die vanuit geloof geen varken mogen eten wel leuk vinden.
Met vriendelijke groet,
Rob Cassteele Koedijk
In het draadje van Robert Hoenselaar maakt Frits een terloopse opmerking over het feit dat de Massai ook atherosclerose krijgen maar 'andere' dan we in het westen kennen. Ik ben benieuwd of dat ook geldt voor deze mummies.