Bij een aantal steekproefsgewijze inspecties in Zweden zijn MRSA-bacteriën aangetroffen op varkensvlees dat bij verschillende supermarktketens te koop was.

Noodplan
Het betrof monsters die genomen waren van geïmporteerd Deens en Duits varkensvlees. De MRSA-bacteriën bleken vier keer meer voor te komen op Deens varkensvlees dan op Duits varkensvlees.

Gebaseerd op deze bevindingen roept de Statens veterinärmedicinska de Zweedse overheid op een noodplan op te stellen om een mogelijke 'MRSA infectie-epidemie' te bestrijden. Daarmee lijkt de veterinaire dienst aan te sluiten bij het alarmerende artikel dat vorige week in Die Zeit. Duitse varkensboeren reageerden daar 'furieus' op.

De Zweden nemen liever het zekere voor het onzekere. Zij pleiten voor een aanpak waarbij een langdurige samenwerking met de boerensector centraal staat. Alleen dan kan zeker gesteld worden dat MRSA niet terecht komt in de varkensstapel, zoals dat in Denemarken het geval is - en in Duitsland.

Risico beperkt
Bij de steekproeven vonden de inspecteurs in 4 van iedere 20 Deense verpakkingen MRSA-bacteriën, en in 1 van iedere 20 Duitse verpakkingen. Volgens de Zweedse volksgezondheidsautoriteit (Folkhälsomygdigheten) is dit een verontrustende bevinding, zelfs als het risico dat mensen er ziek van worden beperkt is. Vlees goed garen schakelt de bacterie uit.

"Varkens worden niet ziek van MRSA. Voor het publiek is het risico op infectie door contact met en consumptie van het besmette vlees klein voor gezonde mensen. Dat neemt niet weg dat het onplezierig is te weten dat er resistente bacteriën zitten in het eten dat we kopen. In het ergste geval kunnen mensen die een slechte gezondheid hebben door het contact met de bacterie een serieuze bloedvergiftiging oplopen", zegt Olov Aspevall van de Folkhälsomyndigheten in GlobalMeatNews.

Zweden importeerde in 2013 142.000 ton varkensvlees en -producten. 33% kwam uit Denemarken en 41% uit Duitsland.

Fotocredits: 'Pigs from Ängavallen', Gunnar Magnusson
Dit artikel afdrukken