Afgelopen week kwam de Britse regering met een eerste reeks adviezen over de mogelijke gevolgen van een uitstap uit de Europese Unie als geen akkoord met de EU kan worden bereikt. Doel: burgers en bedrijven correct informeren.

Al snel verschenen berichten over de extra kosten van zo'n 'no deal'-scenario. Britten zouden bijvoorbeeld rekening moeten houden met hogere bankkosten, er zou een noodvoorraad medicijnen aangelegd moeten worden en er zouden zelfs voedseltekorten kunnen optreden zodat hamsteren en een extra voorraadje blik thuis verstandig ging heten. Veel voedsel dat in Engeland wordt gegeten, groeit, leeft, wordt geslacht en verwerkt op het vasteland van de Europese Unie. Een harde Brexit veroorzaakt lange wachttijden aan de grenzen. Dat probleem zal pas opgelost zijn als nieuwe bedrijven in Engeland de productie overnemen.

Als klap op de vuurpijl zei Minister van Financiën Philip Hammond, voorstander van een zachte Brexit, dat de schatkist ook nog eens tot 80 miljard pond (88 miljard euro) per jaar meer zou moeten lenen.

Premier May werkte hard aan een zachte Brexit. De haalbaarheid daarvan verdwijnt meer en meer uit beeld, ondanks haar leiderschap over het onderhandelingsproces boven de verantwoordelijke ministers uit. Inmiddels gaat ze zover het overdreven te vinden om een koude en harde Brexit geen groot probleem te noemen. Volgens haar is een vertrek uit de EU van het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord "geen wandelingetje in het park, maar ook niet het einde van de wereld."
Dit artikel afdrukken