En wat vinden we in deze kebabs die van schapenvlees gemaakt horen te worden? Een twintigtal Zwitserse verkooppunten werd onderzocht. Verschillende monsters bevatten paard en zeer kleine hoeveelheden varken. De Zwitserse centrale islamitische raad toonde zich zwaar verrast door deze resultaten. Ook in Duitsland zouden 7% van de monsters Döner varken bevatten. Niettemin waren ze allemaal halal gecertificeerd. Volgens de Turkse krant Milliyet produceert Duitsland 400 ton Döner per dag! Dit vlees wordt geëxporteerd naar Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Finland en de Baltische staten.
Fotocredits: sabor de, uitsnede, k-naia
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nick,
Met je eerste post kan ik het niet helemaal eens zijn. Volgens mij ligt het probleem ergens anders. Er is gesjoemeld met voedsel, hierdoor is niet meer te traceren waar het vandaan komt en kan de veiligheid niet meer gegarandeerd worden.
Als er niet gesjoemeld wordt met het voedsel en de etiketten vermelden netjes wat er in de verpakking zit, zal het mij in elk geval een biet zijn wat voor vlees er in zit. En met mij vele anderen.
Voor de mensen die bepaalde producten niet willen eten is dan ook duidelijk wel product ze wel kunnen eten.
Ik zou mij als Moslim of Jood ernstig bedonderd voelen als ik tegen mijn wil en weten varkensvlees zou hebben gegeten.
Overigens, ik neem aan dat ze een soort DNA onderzoek loslaten op "besmet" vlees?
Was al aan bod gekomen in een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde
Waar Schaarste heerst eet men wat te krijgen is, en laat men geen voedsel verloren gaan. De Hanchinezen zijn daar een goed voorbeeld van. Vandaar ook het belang van varkens, de meest gegeten dieren op aarde (op nematoden na, maar die ziet men niet). Varkens eten restjes, recyclage. De Semieten hadden het makkelijk, er liepen geen varkens rond in de bijbelse gebieden. Daarenboven hebben herdersvolkeren geen restjes. Ze hadden des te meer sprinkhanen die wel koosjer zijn.
De functie van voedingstaboe's is als groep mensen neer te kijken op de andere, de Vreemdelingen, de niet-clanleden: "Ze Frogs", "the Krauts", "Les Spaghetti's", "I Mangiafagioli", de "Rijstkakkers"... kortom "Menseneters".
Nick, jaren geleden maakte ik een opmerking tegen een rabbijn inhoudende 'of de spijswetten van vroeger nog nodig waren'. We hebben immers veterinaire regelgeving, gekoeld en bevroren transport, opslag, etc. Zijn antwoord was dat de spijswetten onverminderd belangrijk zijn omdat de mensheid maar kort kan genieten van de 'moderne maatschappij'. M.a.w. als de fossiele brandstoffen en andere noodzakelijke nutriënten binnen nu en honderd jaar op zijn, dan zijn de spijswetten weer hard nodig. Dus, waarom spijswetten die duizenden jaren oud zijn en nog duizenden jaren nodig zijn, voor een relatief korte periode afschaffen ?
Denk jij dat er een 'dark age' aankomt waar spijswetten een belangrijke rol voor de volksgezondheid gaan spelen ?
Eigenlijk bewijst dat alles dat voedingstaboes als hippofilie, bio, veggie, kosjer, halal niet meer van deze globaliserende tijd zijn. Nu zien we hoe waardevol voedsel massaal wordt vernietigd omdat "sommigen" (altijd minderheden) er bezwaar tegen maken.
Maar die "Holier-than-thou" -denkers willen wel even goedkope industriehappen krijgen als de pragmatici.