Vier Franse NGO's haalden inmiddels meer dan 2 miljoen handtekeningen op om de Franse staat tot meer actie tegen klimaatverandering te dwingen. Gisteren deponeerden ze een aanklacht tegen de Staat wegens 'verwijtbare nalatigheid' om doelmatig op te treden tegen klimaatverandering.

Hun zaak - 'de zaak van de eeuw' (l'affaire du siecle')- lijkt als twee druppels water op de Urgenda-zaak tegen de Nederlandse overheid. De Nederlandse klimaat-NGO Urgenda won haar zaak bij het Haagse gerechtshof tegen de overheid; de Nederlandse overheid komt volgens het Hof haar zorgplicht niet na en zag zich door het oordeel verplicht dat wel te gaan doen.

In de rechtszaal krijg je de broeikasgassen niet omlaag
In Frankrijk werken Oxfam France, Greenpeace, Notre affaire à tous ('Ons het gezamenlijk belang') en de Stichting Hulot Foundation samen om een soortgelijke uitspraak voor elkaar te krijgen. "We hebben lang gewacht op een antwoord van de regering maar die kondigt geen nieuwe, diepgaande maatregelen aan", zegt Marie Pochon van Notre affaire à tous. Tijd voor de volgende stap vonden zij en haar samenwerkingspartners.

{b]Eis: erkenning plus €1
De NGO's vragen de rechter om de "nalatigheid" van de staat te erkennen en "de minister-president en de bevoegde ministers op te dragen een einde te maken aan deze nalatigheid". De eisers vorderen erkenning van morele en ecologische schade. Ze willen dat de overheid die erkent door overmaking van één (symbolische) euro.

De regering ontkent iedere vorm van falen en verwijst naar maatregelen die "vruchten beginnen af te werpen". Minister François de Rugy (Ecologische Transitie) zegt te begrijpen dat de NGO's sneller en krachtiger willen optreden tegen klimaatverandering, maar dat beslissingen alleen door de politiek kunnen worden genomen. "In de rechtszaal krijg je de broeikasgassen niet omlaag", zei de Rugy.

Vandaag staken wereldwijd schoolkinderen tegen overheden die te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan; in Frankrijk zouden 40.000 kinderen de straat zijn opgegaan in vele steden.
FranceTVinfo - Les associations à l'origine de la pétition "L'Affaire du siècle" déposent plainte contre l'Etat pour inaction climatique
  • Deel
Druk af