Niet alleen de Nederlandse boeren staan onder enorme druk. In heel Europa zien boeren hun inkomsten teruglopen, de regeldruk toenemen en de kloof met de burgers groeien. In toenemende mate worden ze door het publiek als boosdoeners (van schade aan het milieu, de flora en fauna of een slecht welzijn voor dieren) gezien. In Frankrijk hebben ze daar een Engels klinkend woord voor bedacht: agribashing.

Duitse boeren zijn in navolging van de Nederlandse bereid om met hun trekkers de weg op te gaan. Volgens Agrar Heute trekt op 22 oktober een grote stoet Duitse boeren naar Bonn.

De Franse boeren lieten zich vandaag al gelden. Na een oproep door de FNSEA, de Franse boerenbond, gingen vandaag in het hele land boeren met hun trekker de snelweg op. "Frankrijk, wil je nog wel boeren?", is de vraag. Het is een eerste waarschuwing zegt de FNSEA. Als ze niet gehoord worden, zullen er vaker acties volgen.


De Franse boeren noemen 3 pijnpunten: de 'agribashing', die het imago van hun dagelijkse activiteiten schaadt, de handelsovereenkomsten die gericht zijn op de invoer van voedsel dat ze niet willen (CETA, Mercosur) en de concurrentievervalsing die de Franse landbouw langzaam maar zeker de das om doet," schrijft BFMTV.

Naast de blokkades op de snelwegen waren er ook acties ín verschillende Franse steden. Zo dumpten boze boeren in Nîmes bij verschillende overheidsinstellingen rot fruit en mest op de stoep. Een symbolische actie om het gebrek aan respect voor hun beroep te uiten, schrijft FranceInfo3.
BFMTV - Mobilisation des agriculteurs: les principaux points de blocages
  • Deel
Druk af