De nationale overheid en de provinciale overheid in Brabant legden al eerder het oordeel van de Raad van State, het hoogste juridische adviescollege van de Staat der Nederlanden, naast zich neer. Volgens de Raad is het onverstandig onderling verschillende provinciale regelingen te creëren voor de bouw van stallen. De provinciale verordening of gemeentelijk regels bieden daar geen ruimte voor.

Oproep tot provinciale ongehoorzaamheid: kondig bouwstop af
Vanmiddag liet ook de Dierenbescherming weten dit oordeel af te wijzen. De organisatie roept op tot een vorm van 'provinciale' ongehoorzaamheid. Het bericht van de Dierenbescherming is als volgt geformuleerd:

De Dierenbescherming roept de provincies op om zo snel mogelijk een bouwstop voor de veehouderij af te kondigen. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van State dat zaken als ammoniakuitstoot, brandveiligheid en dierenwelzijn niet als voorwaarden gesteld mogen worden bij uitbreiding of nieuwbouw van veehouderijstallen. Als gevolg hiervan dreigen er onder andere nieuwe dieronvriendelijke stallen te komen. Dit is voor de Dierenbescherming onacceptabel. Een bouwstop kan dit voorkomen. Voor veehouderijen die zich wel aan dit soort voorwaarden willen houden kan een ontheffing worden verleend.

Luisteren naar inwoners
Megastallen, stank- en stofoverlast, volksgezondheidsrisico's en ernstige aantasting van het dierenwelzijn in de veehouderij zijn al jaren een hot-item. Niet alleen landelijk, maar juist ook provinciaal en lokaal. Luisterend naar hun inwoners proberen provincies en gemeenten aan vergunningen voor uitbreiding en nieuwbouw van veestallen voorwaarden te verbinden om hier iets aan te doen.

Zo wil Groningen middels het 'Groninger Verdienmodel' melkveestallen met een bouwoppervlak tot wel 4 hectare toestaan onder aanvullende voorwaarden. Gelderland wil geen uitbreiding meer van de veehouderij. Noord-Holland staat in het noordelijkste deel bouwblokken tot 2,5 hectare toe, terwijl Zuid-Holland juist nieuwvestiging van veehouderijbedrijven wil verbieden. Het meest ver gaat de provincie Noord-Brabant. Op de speciaal ontworpen 'Brabantse Zorgvuldigheidsindex Veehouderij (BZV)' moeten Brabantse boeren milieu-, volksgezondheids-, dierenwelzijns- en landschapspunten scoren alvorens ze een bouwvergunning voor een veestal kunnen krijgen. Een uitspraak van de Raad van State van 21 januari zet een streep door deze aanpak. De Raad oordeelt dat thema's als ammoniakemissie, bedrijf en omgeving, brandveiligheid, diergezondheid, dierenwelzijn, energie en fijnstof in het bestemmingsplan van de gemeente Reusel-De Mierden niet ruimtelijk relevant zijn en dus niet in het bestemmingsplan mogen worden opgenomen.

Ontheffing op stop voor bedrijven die provinciaal meedoen
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu is al wel bezig met een Algemene maatregel van bestuur op basis van de Crisis- en herstelwet om provincies en gemeenten meer bevoegdheden te geven om de problemen in de veehouderij aan te pakken. Dit voorstel laat echter nog even op zich wachten en om te voorkomen dat er nu toch stallen en andere onwenselijke vormen van veehouderij gerealiseerd worden, heeft de Dierenbescherming alle provincies per brief dringend opgeroepen een bouwstop voor de veehouderij in hun provincie af te kondigen. Voor veehouderijen die willen uitbreiden en wel bereid zijn om verduurzamende en diervriendelijke maatregelen te treffen, zou een ontheffing kunnen worden verleend.


Fotocredits: Dierenbescherming
Dit artikel afdrukken