De oproep wordt bovendien ondersteund door het Diabetes Fonds. Dat stelt dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor de voedingshypes rond superfoods. In een persbericht reageert directeur Hanneke Dessing als volgt: "Goed dat hier nu aandacht aan wordt besteed. Superfoods zijn in onze ogen het topje van de ijsberg, er zijn momenteel veel hypes op het gebied van voeding. Zoals rond soorten brood, noten, koolhydraten en nog veel meer. Veel van die hypes zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Het Diabetes Fonds stopt daarom geld in een nieuwe voedingsrichtlijn voor mensen met diabetes waarvoor verschillende voedingshypes wetenschappelijk worden getoetst.”
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Frank #17. Er is zoveel meer mogelijk ;-). Precies wat er moet gebeuren denk ik. Bewust worden van wat voeding nou echt voor je kan doen. In plaats van zien als puur calorische energie voorziening. Maar goed er is een start. Veel zal ook uit die al eerder genoemde databases moeten/kunnen komen van de verzameling van N=1 ervaringen?
In de winter zijn nog vrij goedkoop her en der buitenlandse aardbeien te krijgen (ook uit de diepvries). Gelukkig zijn er een aantal andere natuurlijke alternatieven beschikbaar zoals granaatappelsap (bij een aantal Turkse winkels in 100% vorm verkrijgbaar) en 12 ringen gedroogde appels (= niet hetzelfde als 2 verse). Ook cacao heeft positieve invloed. Het opvallende is, dat er geen verschil in effect lijkt te bestaan tussen 'gewone' pure chocolade en speciale met cacao polyfenolen 'verrijkte' pure chocolade.
Ik mis nog het combinatie onderzoek naar het effect van het bewust toepassen van een aantal bekende natuurlijke cholesterol en ontsteking verlagers in het dieet (omdat de som der delen meestal meer oplevert). Er is wel wat te vinden... (met vaak positieve resultaten) maar er wordt nog te weinig gericht onderzocht.
Ben het met je eens dat die eerste stap het belangrijkste is, omdat dit de oorzaak aanpakt. Toch is het treffend dat met bepaalde (relatief veel goedkopere) natuurlijke producten dezelfde (of betere) therapeutische effecten bereikt kunnen worden als met chemische 'geneesmiddelen'. En dat hier zo weinig mee gedaan wordt....
Eens Frank een dynamische definitie :-). Als we de T2DM nu eerst is van de processed, geraffineerd, snelle, kleurloze en smaakloze, fissy voeding af krijgen en aan echte groent, fruit en vlees/vis ed dan hebben we een prima stap in de goede richting toch? En aardbeien dan wel alleen in seizoen?
Mogen we aardbeien nu superfood noemen of niet? Zie Battino 0314 over effecten van het eten van 500 gram aardbei per dag.
Wat doe je liever - dat of chemische cholesterolverlagers met allerlei gevaarlijke bij-effecten slikken... (de prijs van aardbeien is lager)
i.p.v. de zeer positieve duidelijk geworden 'bij-effecten' van de aardbeien?
Via verse voeding kunnen we ongewenste stoffen binnenkrijgen. Dan heb ik het niet alleen over pesticiden, maar ook over bijv. rare genen door de GM voeding van vee en resistente micro-organismen die onze darmfuncties lamleggen. Dat heeft alles te maken met de productie-omstandigheden.
Hoe ongewenste stoffen een enorme bijdrage zouden kunnen leveren aan diabetes wordt ook weer duidelijk uit dit onderzoek.