De prijzen van voedsel op de wereldmarkt dalen als gevolg van positieve verwachtingen van graan- en sojaoogsten. De berichten gaan al sinds een paar maanden als goed nieuws door de markt. Er zijn alweer partijen die nog wat zwarte wolken zien, maar ook de FAO zegt het: de voedselprijzen dalen.
Toch blijft het niet meer dan een korte termijn vooruitzicht. Eerder deze maand werd bekend dat wereldmarkten permanent een fors risico lopen op misoogsten. Dat komt omdat klimaatverandering en de grootte van de wereldbevolking in een gespannen verhouding tot elkaar staan. De economie die hoort bij de omvang van de bevolking vraagt stabiliteit en een permanent hoog niveau van oogsten.
Klimaatverandering maakt echter dat stabiliteit lastig te realiseren valt. Er zou zelfs een kans van 1/20 zijn dat misoogsten een formidabele bom van $8.000.000.000.000 aan missend product onder de wereldeconomie kunnen leggen.
Een dergelijk risico betekent een grote volalitileit in prijsvorming en belemmert de stabiele ontwikkeling van markten en bedrijven.
Vanuit dat perspectief bezien is de vraag dan ook niet zozeer of de prijzen dalen of stijgen, maar of ze stabiel zijn.
Dit artikel afdrukken
Toch blijft het niet meer dan een korte termijn vooruitzicht. Eerder deze maand werd bekend dat wereldmarkten permanent een fors risico lopen op misoogsten. Dat komt omdat klimaatverandering en de grootte van de wereldbevolking in een gespannen verhouding tot elkaar staan. De economie die hoort bij de omvang van de bevolking vraagt stabiliteit en een permanent hoog niveau van oogsten.
Klimaatverandering maakt echter dat stabiliteit lastig te realiseren valt. Er zou zelfs een kans van 1/20 zijn dat misoogsten een formidabele bom van $8.000.000.000.000 aan missend product onder de wereldeconomie kunnen leggen.
Een dergelijk risico betekent een grote volalitileit in prijsvorming en belemmert de stabiele ontwikkeling van markten en bedrijven.
Vanuit dat perspectief bezien is de vraag dan ook niet zozeer of de prijzen dalen of stijgen, maar of ze stabiel zijn.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik zou zeggen: sociale stabiliteit is een functie van toegang tot voedsel en een resultante van prijsstabiliteit. Maar je hebt gelijk. Als je 80% van je inkomen aan voedsel uitgeeft, kost een prijsverhoging van 50% je 40%, terwijl je er maar 20 hebt om anders uit te geven. Daar gaan dus de huur - je huis - en je kleren en moet je voor de rest honger lijden.
Als je maar 10% uitgeeft, woon je in een rijk land en kost het je bijna niets omdat het alleen maar doortelt in de ingredienten van de verwerkte producten die je koopt. Laat die voor een tiende meewegen en je ziet dat het ons maar 50% x 10% x 10%= 0,5% kost.
40% versus 0,5% scheelt een factor 80. Dat is een heel verschil. Toch is er een hele wereld op gebouwd in relatieve stabiliteit.
Is de vraag niet veel meer of mensen meer of minder toegang hebben tot voedsel dan of DE voedselprijzen stabiel zijn nu de wereld snel conflictueuzer wordt. Waar wij misschien stabiele prijzen zien fluctueert het elders zodanig dat het de ellende daar vergroot.