Een paar nachtjes slapen later blijken de Belgische supermarktketens van mening te zijn veranderd. Maandag liet de Colruyt Group weten vanaf 2026 alleen nog vleeskippen in de schappen van Colruyt en OKay (onderdeel van Colruyt) te leggen die trager groeien en meer ruimte en daglicht krijgen, aldus De Tijd. Delhaize haastte zich er even later achteraan, meldde De Standaard.

Better Chicken Commitment
Zowel Colruyt als Delhaize stappen over op vleeskippen die voldoen aan de hogere dierenwelzijnseisen van het Better Chicken Commitment, een standaard uit 2017 die te vergelijken is met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Al meer dan 200 grote Europese voedingsbedrijven hebben zich bij deze standaard aangesloten. Vleeskippen - van een trager groeiend ras - krijgen 40% meer ruimte door minder dieren per vierkante meter en de stallen krijgen daglicht. Ook moeten er zitstokken en pikmaterialen (granen en strobalen) zijn.

Verschil met Nederland: kuikens komen in de stal uit het ei
Nog vooruitstrevender is het voornemen van zowel Colruyt als Delhaize om over te stappen op de 'Nestborn' of One2Born-methodes. Daarbij worden de eieren in de stal uitgebroed, zodat de pasgeboren kuikens niet vervoerd hoeven te worden en ze meteen toegang hebben tot water en voer. Dat levert een sterker dier en minder ziektegevoelig dier op dat bovendien geen vervoersstress hoeft te ervaren.

Deze methode, ook wel 'early feeding' genoemd, werd een aantal jaren geleden ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Hatchtech. Een ander Nederlands bedrijf, Vencomatic, ontwikkelde er een stalsysteem bij dat de kuikens ook niet meer vervoerd hoeft te laten worden van hun plek van geboorte naar de boer die hen afmest. Kuikens worden er robuuster en gezonder door.

In Nederland wordt het gesloten systeem niet als eis gehanteerd voor welzijnsslachtkuikens, maar past juist de Kloeke Kip - met gangbare kip - de methode toe. De Kloeke Kip integreert bovendien ook de slacht van de dieren in het gehele houderijsysteem zodat ze niet meer gevangen hoeven te worden en transport naar het slachthuis tot het verleden behoort. Ook dat is namelijk een van de meest stressvolle momenten in het leven van een kip die voor onze consumptie wordt geproduceerd. Zo ver gaat de Belgische welzijnskip niet en dat is logisch. Om een slachterij te integreren met een stal zijn heel grote volumes vereist die leiden tot één groot megacomplex.

Om de Belgische pluimveehouders de tijd te geven hun stallen en productiemethodes aan te passen en de benodigde investeringen rond te krijgen, kiezen Colruyt en Delhaize voor invoering per 2026. "In plaats van ons af te sluiten van een sector die belangrijk is voor de Belgische economie, nemen wij onze verantwoordelijkheid door ervoor te kiezen om onze partners te begeleiden in hun duurzaamheidsproces”, zegt Guy Elewaut, directeur marketing Colruyt Laagste prijzen in VILT. Colruyt heeft meer dan 230 pluimveebedrijven als leveranciers. Voor de consument zou de omschakeling geen verschil moeten maken, Colruyt is van plan de laagsteprijsgarantie ook voor de nieuwe kip te hanteren.

Delhaize bleek al enige tijd in gesprek te zijn met zijn leveranciers over de invoering van strengere dierenwelzijnseisen. "Het schot voor de boeg van de concurrentie heeft de communicatie nu versneld”, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

De Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA reageert opgetogen. "Dit is de doorbraak waar we al zo lang op wachten”, aldus directeur Ann De Greef. “Ik roep de andere grootwarenhuisketens op om snel dat goede voorbeeld te volgen.”
Dit artikel afdrukken