Dat meldt De Morgen vandaag. Wat we zouden moeten eten, zou te complex zijn, niet op wetenschap meer berusten en in het belang van de landbouw zijn opgesteld. In 2015 moet België een nieuw voedseladvies hebben waarin, zo schrijft de krant, "sojaburgers niet langer op gelijke hoogte staan met speklappen."

2016 - vorm nog onbekend
De op dit momenten gehanteerde adviezen dateren van 15 jaar geleden. Op dit moment werkt de Hoge Gezondheidsraad aan nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding. Het is de bedoeling dat die eind 2015 worden aangeboden aan het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIGeZ) - het equivalent van ons Voedingscentrum - dat er praktische adviezen voor maaltijdsamenstellingen en dagelijks aanbevolen hoeveelheden voor consumenten van moet maken. In 2016 kunnen Belgen dus volgens de nieuwe richtlijnen gaan eten.

Hoe de nieuwe richtlijnen en vorm van de praktische adviezen eruit gaan zien, is nog niet bekend. De Morgen noteert: Mogelijk wordt de invulling van de piramide aangepast, misschien verdwijnt hij wel helemaal. Ook in Nederland wordt op dit moment nagedacht over een nieuw model om de achterhaalde voorschriften te vervangen. Zweden gooide in januari de klassieke piramide overboord, Zwitserland zette groenten in de basis. In Wallonië kregen groenten al een prominentere plek op het menu.

Fotocredits: Orange Pyramid, Dominique Godbout
Dit artikel afdrukken