De Brabantse milieugroep reageert verrast op de toepassing van de strenge stikstofnormen zoals die in Nederland moeten worden toegepast om juridische redenen. Toch zou het een realiteit kunnen blijken. En zelfs de Brabantse biologische varkensboer Kees Scheepens uit Oirschot, een van de leidende boeren in de Caring Farmers-beweging, zou eigenlijk moeten inpakken. Scheepens reageert bedaard op een video-bericht van Omroep Brabant dat de boeren het Brabantse land wellicht moeten verlaten. Dat gaat niet gebeuren, denkt hij.

Bestuurder Janus Scheepers van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) gaat wat verder en zegt dat de overheid nog maar eens moet overwegen om een aantal van de beschermde Natura 2000-gebieden die de inzet van de stikstofcrisis zijn, op te heffen. Maar dat kan helemaal niet, constateerde oud-premier Balkenende al eens.

Dergelijke reacties uit het zuiden van het land volgen op een stroom van stikstof-rapporten die gisteren voorlopig werd afgesloten door een policy paper van het Planbureau voor de Leefomgeving. Nadat dat vorige week een plan werd gepresenteerd om de landbouw in het Groene Hart (Zuid-Holland) en op de Veluwe (Gelderland) sterk te ontmantelen, maakte het jongste rapport duidelijk dat bij strikte toepassing van de stikstofnormen ook in de provincies Noord-Brabant en Overijssel geen ruimte meer is voor de landbouw. In die provincies bestaan hechte boerengemeenschappen die zich ernstig in hun identiteit voelen aangetast.

Op BN de Stem laat de jonge Brabantse akkerbouwer Anton Bartelen zich horen, want ook plantaardige bedrijven vindt het stikstofplan inmiddels te veel. "Eerst willen ze de veehouderijen wegpesten, daarna is de plantaardige sector aan de beurt. Omdat het in Nederland niet zou passen. Dat is Haagse arrogantie. Het land wordt bestuurd en plannen worden bedacht door mensen die niet gehinderd worden door enige vorm van praktische kennis.” Het zijn duidelijke woorden van de doorgaans bedachtzame jonge boerenbestuurder.

'Oproken'
Woensdag 7 juli is het bal, zegt de gangbare Brabantse varkensboer Mark van den Oever, voorman van de Farmers Defence Force in een vlog voor zijn achterban. Hij kondigt aan dat zijn protestbeweging alles uit de kast zal halen om vol in de aanval te gaan tegen de Nederlandse economie. Hij kondigt aan woensdag alvast 400 tot 500 bedrijven te zullen 'oproken' door het hele land. Collega actie-organisatie Agractie protesteert op 7 juli weer op het Haagse Malieveld tegen 'het opruimen' van boeren.

Boeren zijn boos. Als ze moeten oprotten, dan graag netjes en met respect. Nu een aanhoudende stroom onderzoeken, plannen en beleidsadviezen duidelijk maakt dat er voor hen geen meer ruimte is, is de beer weer los en lijkt het land terug bij het destijds door Agractie opgestarte 1 oktober 2019 protest in Den Haag. Hoe het dit keer uitpakt gaat Nederland morgen en de dagen daarna ervaren.



Dit artikel afdrukken