Bestuurder Janus Scheepers van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) gaat wat verder en zegt dat de overheid nog maar eens moet overwegen om een aantal van de beschermde Natura 2000-gebieden die de inzet van de stikstofcrisis zijn, op te heffen. Maar dat kan helemaal niet, constateerde oud-premier Balkenende al eens.
Dergelijke reacties uit het zuiden van het land volgen op een stroom van stikstof-rapporten die gisteren voorlopig werd afgesloten door een policy paper van het Planbureau voor de Leefomgeving. Nadat dat vorige week een plan werd gepresenteerd om de landbouw in het Groene Hart (Zuid-Holland) en op de Veluwe (Gelderland) sterk te ontmantelen, maakte het jongste rapport duidelijk dat bij strikte toepassing van de stikstofnormen ook in de provincies Noord-Brabant en Overijssel geen ruimte meer is voor de landbouw. In die provincies bestaan hechte boerengemeenschappen die zich ernstig in hun identiteit voelen aangetast.
Op BN de Stem laat de jonge Brabantse akkerbouwer Anton Bartelen zich horen, want ook plantaardige bedrijven vindt het stikstofplan inmiddels te veel. "Eerst willen ze de veehouderijen wegpesten, daarna is de plantaardige sector aan de beurt. Omdat het in Nederland niet zou passen. Dat is Haagse arrogantie. Het land wordt bestuurd en plannen worden bedacht door mensen die niet gehinderd worden door enige vorm van praktische kennis.” Het zijn duidelijke woorden van de doorgaans bedachtzame jonge boerenbestuurder.
'Oproken'
Woensdag 7 juli is het bal, zegt de gangbare Brabantse varkensboer Mark van den Oever, voorman van de Farmers Defence Force in een vlog voor zijn achterban. Hij kondigt aan dat zijn protestbeweging alles uit de kast zal halen om vol in de aanval te gaan tegen de Nederlandse economie. Hij kondigt aan woensdag alvast 400 tot 500 bedrijven te zullen 'oproken' door het hele land. Collega actie-organisatie Agractie protesteert op 7 juli weer op het Haagse Malieveld tegen 'het opruimen' van boeren.
Boeren zijn boos. Als ze moeten oprotten, dan graag netjes en met respect. Nu een aanhoudende stroom onderzoeken, plannen en beleidsadviezen duidelijk maakt dat er voor hen geen meer ruimte is, is de beer weer los en lijkt het land terug bij het destijds door Agractie opgestarte 1 oktober 2019 protest in Den Haag. Hoe het dit keer uitpakt gaat Nederland morgen en de dagen daarna ervaren.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#17 Nu moet je toch echt je schoolgeld terughalen Kees. Vooral koeien zijn herkauwers daar ligt het probleem tav methaan productie. Waarom begin je nu ineens over composteren van GFT ?
#16 peter als we met ze alle plantaardige gaan eten zal het metaan niet uit de dieren komen maar uit de mens daar het spijsvertering het zelfde is als bij de dieren. Dit geld ook voor lachgas en ammoniak. Tevens als je het gft composteerd dan krijg je ook metaan lachgas en ammoniak. Wat schiet je er dan mee op voor de natuur?
#15 Inderdaad, we zullen wat dieren houden om de resten op te eten ( zoals nu bijvoorbeeld bij kipster ) , maar dat is een fractie van de huidige hoeveelheid vee. Op natuurlijke wijze gehouden varkens zijn hier ook uitstekend voor geschikt ( en die produceren ook geen methaan ). En ten aanzien van mineralen en vitaminen : groenten en fruit bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Hoogstens Vitamine B12 maar dat zit ook in ei en dan kan je daar wat van bij-eten. Overigens zijn synthetische vitamines niet te onderscheiden van natuurlijke vitamines. Ook ten aanzien van ijzer zul je even moeten opletten maar dat is eigenlijk geen enkel probleem.
#12 als jij natuurlijke voeding wil kan je niet zonder dierlijke producten of wil je kunstmatige vitamines en mineralen tot je nemen? Wat doen we dat met rest producten uit de voedings industrie en de producten die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn ?
#12 Als jij een alternatief weet ? Voor dieren is een alternatief aanwezig namelijk plantaardig voedsel. Vooralsnog houden we de meeste dieren ( vooral in de landbuw) niet voor de dieren zelf maar als voedsel voor mensen.