De Belgische supermarktketen Delhaize heeft de samenwerking met kaasmaker Käserei Champignon opgeschort. De kaasmaker nam melk af van het grootste melkveebedrijf in de Duitse deelstaat Beieren, Endres in Bad Grönenbach. Bij dat bedrijf maakte de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz de afgelopen maanden schokkende beelden met een verborgen camera.

Op de beelden is te zien hoe "melkkoeien worden geschopt, gestoken met scherpe voorwerpen en voortgesleept met tractoren," schrijft De Morgen. De beelden leidden in Duitsland tot ophef en klachten tegen het melkbedrijf en het slachthuis waar de zieke koeien werden geslacht (slachten van zieke dieren is verboden; het betreffende slachthuis in Buchloe is eigendom van Vion).

Volgens dierenactivistenorganisatie Animal Rights is de kaas die gemaakt werd met de melk van Endres ook te koop bij de Nederlandse en Belgische supermarktketens. De organisatie trok aan de bel: "Het is tijd dat de consument begrijpt dat aan zuivel net zoveel bloed kleeft als aan vlees,” aldus een woordvoerder. “De koeien en kalveren verdienen medeleven.”

Volgens Animal Rights is de melk van deze "mishandelde koeien" verwerkt in kaas van de merken Cambozola, St.Mang, Rougette, Fitaki, Dorblu, Montagnolo, Alpavit, Champignon, Hofmeister en Striegistaler Zwerge. Die is te koop bij onder meer Albert Heijn, Delhaize en Colruyt in België. In Nederland is de kaas te koop bij Jumbo en Hoogvliet.

Käserei Champignon heeft al laten weten niet meer samen te werken met Endres. Delhaize neemt het zekere voor het onzekere: "We verkochten één melkproduct van Käserei Champignon, maar we gaan voorlopig geen nieuwe bestellingen meer plaatsen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver .

Let op: De onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz maakte de afgelopen maanden schokkende beelden met een verborgen camera.
Dit artikel afdrukken