wie moest ik voortrekken?
dan mezelf maar als stand-in


Vrijdag kondigde ik het al aan: Edwin Raben (de Wolfslaar), Marcel Swaghoven (Valuas), Nik van Lokven (Het Savarijn), Said Maher (Het Seminar), Roy Pelgrim (De Weverij) en Ferdinand Tulen en Thérèse Boer (De Librije) laten je als verrassing onverwachte wijnjuweeltjes proeven.

De actie heeft 2 doelen. Enerzijds gaat het erom de meerwaarde van het vak sommelier beter op de kaart te zetten. In de woorden van Edwin Raben, 'restaurants verkopen emotie'. De sommelier is in staat die tot het toppunt te brengen door in een fantastische ambiance en bij geweldig klaargemaakte gerechten wijncombinaties te serveren die woorden te kort laten schieten. Niet als een gelukstreffer, maar op basis van grondige kennis van de smaakeigenschappen van de gerechten en wijn én de sfeer die om de gasten hangt. Die kennis verdient het wat het Nederlands Gilde van Sommeliers betreft meer als een vak onder de aandacht van een groter publiek te komen. Een sommelier is geen 'kurkentrekker'. Laat je leiden door een sommelier en neem nou eens geen Bordeaux, Bourgogne, Barolo of Chablis, maar ... wat hij of zij je aanbeveelt (binnen jouw budget uiteraard - schaam je niet je grenzen aan te geven).

Anderzijds gaat het erom wijn die beter verdient, bekender te maken: onbekende makers, onbekende druiven of onbekende varianten daarvan die we met z'n allen maar laten staan omdat we ze niet kennen.

We willen je eens over de hekken van de massale Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay en Sauvignon blanc heen laten kijken. Natuurlijk doen we dat om die onbekende wijnen beter verkoopbaar te maken en er zo voor te zorgen dat hun gepassioneerde makers de middelen krijgen om door te gaan met hun werk dat ver van the-middle-of-the-road ligt.

Zoals de marketingwetten leren: begin bovenaan, dan druppelt het vanzelf naar beneden.

En dus kun je bij Edwin, Said, Ferdinand en Thérèse, Roy, Nik en Marcel de komende weken - als je iets eet waar het bij gaat én het past bij de sfeer aan jouw tafel - zomaar een extra glas van de volgende druivensoorten extra krijgen aangeboden:

minder bekende druiven of varianten:
1. Oeillades (Thierry Navarre), een oude druivensoort die vrijwel is uitgebannen door de kronkels in de moderne Franse wijnwetgeving
2. Carignan (Richeaume), een druif die zelden zonder mix met andere wordt gebotteld omdat hij dat niet zou trekken: niets blijkt minder waar
3. Romorantin (Philippe Tessier), een nauwelijkse bekende druivensoort uit het Loire-gebied, vol én fris tegelijk
4. een Riesling Auslese (Johanneshof Reinisch, uit Oostenrijk), een zoete dus

minder bekende wijnen:
5. een Jurançon (domaine du Souch), een verwarrende zoete wijn uit de Pyreneën: tegelijk zoet en friszuur
6. een Pic Saint Loup (Jacques Teissedre) uit het Franse Zuiden

Én: de meeste van deze wijnen (muv 4 en 6) zijn nog eens biologisch ook! Maar daar moesten we het eigenlijk maar niet meer over hebben (zie de commentaren in de link!). Het gaat om loutere kwaliteit.

Ik hoop dat je geluk hebt! Mijn collega-sommeliers laten de wijnen in samenspraak met hun chefs proeven en zullen op foodlog.nl verslag doen van wat hun gasten en zijzelf ervan vonden.
Dit artikel afdrukken