De hoedjesparade op het Binnenhof had gisteren zijn gebruikelijke verloop. Buitenissige hoofddeksels maakten hun opwachting en werden met amusement gadegeslagen. Traditioneel legden de media de nodige hoofddeksels in mooie of deerniswekkende foto's vast. De show werd gisteren echter gestolen door Marianne Thieme van de Partij van de Dieren. Samen met PvdD-kamerlid Esther Ouwehand gaf ze met haar kleding een zowel politiek als esthetisch statement af.

NOS-journalist Michiel Breedveld kwam wat ons betreft met de winnende foto van een ontwapenend stralende Thieme met een Che-baret, een Rode Leger battle dress en een kogelband met penen om kwaad bij de wortel aan te pakken. Hij schoot Thieme voor de tressen van de eregarde als symbolen van de zittende, omver te werpen macht.

Op haar website geeft de PvdD uitleg over de bedoelde symboliek van het mode-statement waarmee Thieme en Ouwehand inhoudelijk kleur gaven aan de verder fletse Prinsjesdag van 2012. Thieme protesteerde tegen de plezierjacht en de uitputting van de aarde waar we alles maar uittrekken. Ouwehand protesteerde met haar jurk tegen de wegwerpmaatschappij. Haar jurk liet zien dat tweedehandskleding duurzaam eerlijk en mooi kan zijn, terwijl teveel gedachteloos aanschafte nieuwe kleding oneerlijk gemaakt is.

De foto van Michiel Breedveld in volledig formaat:

thieme_stralend
Fotocredits: Michiel Breedveld, NOS
Dit artikel afdrukken