Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. 105 kinderen tussen 9 en 18 maanden moesten op een knop drukken voor een beloning. Er waren twee soorten beloningen: iets niet-eetbaars, zoals een knuffel of een liedje, of iets eetbaars in de vorm van een hap van hun favoriete eten. Tijdens het experiment moesten de kinderen steeds vaker drukken om de beloning te verdienen. Onderwijl namen de onderzoekers een vragenlijst af over het temperament van het kind.

Temperament
Kinderen die meer plezier beleven aan een knuffel of liedje en relatief eenvoudig te troosten zijn met een knuffel of een liedje, deden meer hun best om een beloning in die vorm te verdienen dan een hapje van hun favoriete eten. Bij de temperamentvollere kinderen en de kinderen die niet makkelijk te troosten waren zonder een koekje of snoepje, was het juist andersom. Zij waren bereid vaker op de knop te drukken om het lekkers te verdienen.

Geen eten als beloning
De onderzoekers vinden deze uitkomst behulpzaam. Ze zien er een aanleiding in om al voor jonge kinderen strategieën te bedenken om hen gezonder te laten eten. "Als ouders zien dat kinderen eten nodig hebben om rustig te worden, kunnen zij hier op inspelen door vaker een beloning aan te bieden die niet met voeding te maken heeft. Een uitstapje naar een speeltuin of samen spelen, kan het kind helpen om plezier uit andere dingen dan eten te halen. Zo koppelen ze eten los van een prettig gevoel”, aldus onderzoeker Kai Ling Kong.
Dit artikel afdrukken