De Amerikaanse biochemicus Fred A. Kummerow is op 102-jarige leeftijd overleden, schrijft de New York Times. In de jaren '50 ontdekte hij het verband tussen industriële transvetten - gebruikt om plantaardige vetten te harden en ruimhartig toegepast in allerlei bewerkte levensmiddelen - en hart- en vaatziekten. Zijn ontdekking werd oorspronkelijk van tafel geveegd door collega-wetenschappers, die van mening waren dat verzadigde vetten van dierlijke oorsprong aderverkalking veroorzaakten.
Pas in de jaren '90 kreeg Kummerow langzamerhand erkenning. In 2004 begon de American Heart Association te waarschuwen tegen transvetten. In 2015, 58 jaar na zijn ontdekking, verklaarde de Food and Drug Administration transvetten 'onveilig'. Om dat te bereiken, bestookte Kummerow op 99-jarige leeftijd de autoriteit nog met een petitie én een rechtszaak. Vanaf 18 juni 2018 gaan transvetten in de VS definitief in de ban. Professor Kummerow at, zei hij in een interview, rood vlees, volle melk en roereieren met boter.
New York Times - Fred A. Kummerow, an Early Opponent of Trans Fats, Dies at 102
  • Deel
Druk af