Wie durft het aan? Koken volgens 18de-eeuwse receptuur? Met van die in ons ogen onvolledige recepten, omdat ingrediënten niet tot op de gram berekend werden, want iedereen wist hoeveel je moest gebruiken(?)

Welke thuis- of professionele kok maakt haar of zijn versie van het recept voor kalkoen uit De Nieuwe Welervarene Utrechtsche Keuken-meid? De spelling heb ik wat aan deze tijd aangepast.

86. Kalkoenen, hoe toe te richten.
Als de kalkoen wel uitgewassen, gezuiverd en geopend is, leg ze dan in een doek, steek een halve citroen in de krop en wat hele foelie, kruidnagels, peperkorrels en citroenschijven. Bind dan de doek toe en kook de kalkoen gaar in water en zout. Maak dan een saus van rode wijn en suiker. Men kan er ook andere sauzen bij maken, bijvoorbeeld van ansjovissen, of zo als het iemand goed dunkt.

Eigen ervaringen
Wij maakten het een aantal jaar geleden op verschillende manieren voor ons Kerstdiner en wisten niet of we bij de Chinees zouden eindigen of dat het eetbaar zou worden. Het was – kan ik alvast verklappen – heel erg lekker.

We maakten dit gerecht eerst een keer met kip en water en zout. En daarna een keer met kalkoen (beetje groot voor twee personen) in water en zout. En daarna nog een keer een kip met rode wijn en zout. Het kookvocht is dan de basis van de saus. Die laatste versie was verrassend lekker. Het kipje smaakte naar wild gevogelte. We hebben er graag een servet van oma aan opgeofferd.

Nu jullie!

Fotocredits: 'Pavo Muerto', stilleven Goya, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken